Muntenegru a devenit cel de-al 29-lea membru al NATO
Publicat de gabrielarotaru, 20 mai 2016, 06:57
Muntenegru a devenit cel de-al 29-lea membru al NATO.
Protocolul a fost semnat, la sediul alianţei, din Bruxelles, de miniştrii de externe aliaţi şi urmează să devină efectiv peste doi ani. Agenda reuniunii miniştrilor de externe NATO, ultima înaintea de summitul din Polonia, a fost extrem de încărcată în continuare.
Prima zi a reuniunii miniştrilor de externe ai NATO a debutat cu semnarea protocolului de aderare la alianţă a Republicii Muntnegru, o fostă republică iugoslavă, din Balcanii de Vest. Porţile NATO rămân deschide – a spus secretarul general Jens Stoltenberg.
O zi istorică – a afirmat el, în deschiderea reuniunii, când a fost semnat protocolul de aderare a Muntenegrului la NATO, al 29-lea stat membru. Aderarea efectivă va fi peste doi ani, dar, până atunci, această ţară va participa la toate reuniunile alianţei, ca observator.
Miniştrii de externe ai NATO au semnat, fiecare, protocolul, inclusiv şeful diplomaţiei române, Lazăr Comănescu, prezent, aici, la reuniune.
NATO a invitat oficial, în decembrie anul trecut, Muntenegru – cu o populaţie de peste 600 mii de locuitori – să se alăture alianţei. Este cel de-al treilea stat din Balcanii de Vest, ce, împreună cu Croaţia şi Albania, se alătură NATO, spre marea nemulţumire a Moscovei, care vede în această decizie o încercare de diminuare a influenţei sale în regiune. Aderarea Muntenegrului trebuie apoi ratificată de parlamentele celor 28 de state membre. Subiectul central al discuţiilor va fi însă în această seară, la dinelul de lucru, este vorba de un raport ce vizează relaţiile cu Rusia.
Jens Stoltenberg: În această seară vom trece în revistă relaţiile noastre cu Rusia şi susţinerea pe care o acorăm partenerilor noştri estici. În raport va fi prezentată strategia alianţei pentru următoarele 18 luni, cu capitole speciale, referitoare la situaţia de la Marea Neagră şi de la Mare Baltică. NATO şi-a întărit deja prezenţa la Marea Neagră. Am făcut acest lucru ca parte a dorinţei noastre, de a-i asigura pe partenerii noştri estici şi am decis acest lucru după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia, situaţie care a afectat întreaga regiune a Mării Negre. Am vizitat recent România şi Ankara şi acolo am discutat, atât cu preşedintele turc, dar şi cu cel român, ce putem face mai mult la Marea Neagră. Şi ştiu, că, acum, au loc discuţii între Turcia, România şi Bulgaria despre cum pot contribui la o prezenţă întărită a NATO la Marea Neagră.
Miniştrii de externe au decis, că NATO trebuie să consolideze frontierele externe ale alianţei, dar şi să aducă stabilitate în afara lor, iar alianţa poate desfăşura trupe atunci când este nevoie. Stoltenberg a mai spus, legat de ţări precum Irak, Afganistan, sau Tunisia, că forţele locale respective au nevoie să fie antrenate de NATO pentru a-şi securiza teritoriile şi pentru a lupta împotriva teroriştilor sau extremiştilor. Aceste demersuri sunt importante şi pentru securitatea statelor noastre NATO – a mai spus înaltul oficial al alianţei.
În Est, NATO doreşte să ajute cu capabilităţi de instruire în Georgia, Moldova şi Ucraina, să le ajute să-şi continue reformele – a mai spus Stoltenberg.
Astăzi, pe agenda discuţiilor miniştrilor de externe ai NATO va fi şi ca punct principal o colaborare extinsă cu Uniunea Europeană. La finalul reuniunii este aşteptată o declaraţie de presă a ministrului român de externe, Lazăr Comănescu. (rador/ FOTO albatourism.ro)