NATO şi UE vor să coopereze mai mult, în special în domeniul serviciilor de informaţii
Publicat de Lucian Bălănuţă, 14 mai 2015, 12:41
Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi Uniunea Europeană (UE), confruntate cu o Rusie din ce în ce mai agresivă şi cu ameninţarea jihadistă, vor să-şi consolideze cooperarea, în special în materie de servicii de informaţii, relatează France Presse.
‘Suntem înconjuraţi de provocări care ne unesc. Suntem de natură diferită, dar împărtăşim aceleaşi valori’, a explicat şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini la sosirea la reuniunea miniştrilor de externe din ţările membre NATO la Antalya (sud-vestul Turciei).
UE şi NATO au 22 de state membre în comun, precizează agenţia de presă menţionată
‘Vom discuta diferite crize din jurul nostru: la Est, situaţia din Ucraina şi tensiunile cu Rusia. Există, de asemenea, şi (crizele din) Sud’, a adăugat Mogherini.
‘În Est, avem o Rusie mai agresivă care a utilizat forţa pentru a schimba frontierele şi a intimida vecinii. În Sud, tulburările şi extremismul violent au atins niveluri nemaivăzute în timpurile moderne’, a descris situaţia secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg.
El a detaliat răspunsurile decise de NATO pentru ameliorarea ‘apărării colective’: consolidarea prezenţei sale în Est şi punerea la punct în 2016 a unor brigăzi de reacţie foarte rapidă în cadrul forţei de reacţie a NATO (NRF), unele dintre ele putând fi desfăşurate în 48 de ore în caz de criză.
‘Vom îmbunătăţi capacitatea noastră de a răspunde şi de a descuraja ameninţările hibride’, a spus Stoltenberg.
NATO acuză Rusia că recurge la tactici ‘hibride’ pentru ‘destabilizarea Ucrainei’, combinând mijloacele militare clasice cu acţiunile cele mai secrete în domeniul civil, cum ar fi atacurile cibernetice, propaganda şi dezinformarea, instigarea minorităţilor, tăierile de gaze sau măsuri de retorsiune economică.
Anexarea Crimeii în martie 2014, când ‘omuleţii verzi’ – aşa cum au fost numite forţele speciale ruse pentru că purtau uniformă fără însemne – au ocupat, în confuzia generală, obiective strategice din peninsula ucraineană, este citată adesea ca exemplu.
‘Extrem de importantă pentru noi este o coordonare puternică la toate nivelurile’ şi ‘în special în ceea ce priveşte schimbul de informaţii cu privire la noile ameninţări cu care ne confruntăm’, a adăugat, la rândul său, şefa diplomaţiei europene.
‘Suntem diferiţi, dar putem fi complementari în unele cazuri, în anumite zone, în anumite acţiuni’, a spus ea.
Pentru NATO este imperativ de a îmbunătăţi abilităţile de înţelegere şi evaluare în caz de tensiuni bruşte în interiorul sau în afara graniţelor sale. Canalele de informare în societatea civilă şi contactele oficiale non-militare ale UE ar putea ajuta în acest sens, potrivit unui diplomat.
(Agerpres/FOTO euobserver.com)