NATO urmează să decidă întărirea apărării în ţările membre din Europa de Est din cauza războiului declanşat de Rusia
Publicat de gabrielarotaru, 24 martie 2022, 10:03
NATO urmează să decidă astăzi întărirea apărării în ţările membre din Europa de Est din cauza războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.
Principalele ţări aliate au trimis deja mii de militari pe flancul estic al NATO, împreună cu baterii de aparare aeriană, nave de război şi avioane, dar Alianţa a precizat că nu se va implica direct în conflict şi a respins cererile repetate ale preşedintelui Zelenski pentru o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei.
Liderii NATO au însă de lămurit cum ar răspunde dacă Rusia ar escalada dramatic conflictul din Ucraina, printr-un atac asupra unui convoi occidental de arme, prin utilizarea armelor chimice sau chiar nucleare.
La reuniunea aliaţilor va interveni prin legătură video şi preşedintele ucrainean.
Summitul extraordinar al NATO din această dimineaţă, de la Bruxelles, are loc simbolic, exact la o lună de la atacul Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.
Din partea României participă preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă, iar reuniunea va avea în mod clar pe agendă decizia liderilor celor 30 de state membre de a desfăşura patru noi grupuri de luptă pe flancul estic, Bulgaria, România, Slovacia şi Ungaria, un demers prin care NATO va avea în total opt grupuri tactice, de la Marea Baltică la Marea Neagră.
La summitul NATO participă şi preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, care scria ieri pe o reţea de socializare că se află în Europa pentru a mobiliza comunitatea internaţională în sprijinul Ucrainei şi pentru a se asigura că Putin plăteşte un cost economic sever pentru războiul pe care l-a ales.
În cadrul summitului NATO, preşedintele Klaus Iohannis va sublinia că răspunsul comunităţii euroatlantice la agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei trebuie să fie ferm, coordonat, unitar şi substanţial.
Preşedintele României va reitera, în special, în actualul context grav de securitate, necesitatea consolidării consistente a posturii aliate de descurajare şi apărare pe flancul estic, în special la Marea Neagră.
După amiază se reunesc şi liderii Uniunii Europene, pentru a discuta sprijinul politic, financiar şi umanitar acordat Ucrainei. Pe agenda Consiliului European se mai află criza refugiaţilor ucraineni şi siguranţa energetică a Europei, pe fondul măsurilor de reducere a dependenţei faţă de Rusia. (Rador/ FOTO Agentia UNIAN)