NEWS ALERT (UPDATE) Republica Moldova: Partidul Democrat se retrage de la guvernare prin demisia executivului
Publicat de , 14 iunie 2019, 21:00 / actualizat: 15 iunie 2019, 6:28
Partidul Democrat (PD) din Republica Moldova a decis vineri să cedeze puterea guvernului învestit de majoritatea ACUM – PSRM ‘pentru a debloca situaţia politică din ţară şi pentru a evita escaladarea situaţiei şi ajungerea la violenţe’, a anunţat Vladimir Cebotari, vicepreşedintele PD, după şedinţa Consiliului Naţional Politic al partidului, potrivit Deschide.md şi Ziarului Naţional din Chişinău.
‘Aceasta e singura modalitate legală prin care se poate face acest lucru în situaţia juridică în care ne aflăm. Toţi miniştrii urmează să demisioneze de azi. Decizia noastră are efectiv politic şi va fi un semnal clar că PD nu se ţine de putere, lucru pe care îl spunem de mai multe zile”, a afirmat el.
‘Având în vedere situaţia actuală, am decis să ne retragem de la guvernare prin demisia executivului’ condus de premierul Pavel Filip, a declarat Cebotari.
Însă, adaugă Cebotari, guvernul premierului Maia Sandu s-ar afla în continuare în ‘ilegalitate’, iar soluţiile ‘juridice’ pentru a debloca situaţia ar fi la democraţi, care aşteaptă în continuare partidele parlamentare la ‘dialog’, notează Ziarul Naţional.
‘Consiliul Naţional Politic al PD a luat act de refuzul la dialog al celorlalte partide. PD a fost pregătit să ofere soluţii pentru ca binomul PSRM-ACUM să poată prelua guvernarea legal, să iasă din ilegalitate. Având în vedere lipsa deschiderii spre dialog, dar şi pentru a debloca situaţia, s-a decis retragerea de la guvernare prin demisia executivului. Astfel, prim-ministrul (Pavel Filip) şi toţi miniştrii demisionează din funcţie începând de astăzi’, a afirmat vicepreşedintele democraţilor moldoveni.
Totuşi, potrivit acestuia, această decizie ‘nu va soluţiona problema blocajului politic şi instituţional din ţară’. ‘Ieşirea din blocaj revine binomului PSRM şi partidele aşa-zis europene, cum le-a numit (Vladimir) Putin’, a spus Cebotari.
El a adăugat că orice guvern care va fi instalat va fi ‘ilegal’, atât timp cât există decizia de sâmbătă trecută a Curţii Constituţionale, care dizolvase parlamentul rezultat în urma alegerilor din 24 februarie.
Potrivit acestuia, funcţionarii publici se află în continuare într-o situaţie de risc juridic.’Cel mai probabil se va ajunge la anticipate’, a concluzionat el.
Consiliul Naţional Politic al Partidului Democrat s-a întrunit vineri într-o şedinţă, care a durat mai bine de şase ore, pentru a lua o ‘decizie privind soluţionarea blocajului politic şi juridico-instituţional în care se află Republica Moldova’.
De la sfârşitul săptămânii trecute în Republica Moldova s-a instalat o dualitate de putere. Sâmbăta trecută, Partidul Socialiştilor (prorus) al lui Igor Dodon s-a aliat cu Blocul ACUM (PAS plus PPDA) şi au învestit un nou guvern condus de premierul Maia Sandu.
A doua zi, la solicitarea Partidului Democrat (PD), care până atunci negociase cu socialiştii formarea unei alianţe majoritare, Curtea Constituţională a Republicii Moldova, despre care se spune că este aservită liderului democraţilor, Vlad Plahotniuc, a decis suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte, iar premierul în exerciţiu, Pavel Filip, a fost numit preşedinte interimar. De asemenea, Curtea Constituţională a decis dizolvarea noului legislativ rezultat în urma alegerilor din 24 februarie, vechiul guvern convocând alegeri legislative anticipate pentru 6 septembrie.
În urma alegerilor din 24 februarie, în parlamentul de la Chişinău au intrat socialiştii lui Igor Dodon – 35 de deputaţi, PD (condus de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc) – 30, Blocul ACUM (PAS plus PPDA)- 26 , Partidul Shor – 7 şi trei deputaţi independenţi.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)