Nou decret cu măsuri anti-COVID, intrat în vigoare în Italia
Publicat de gabrielarotaru, 7 aprilie 2021, 07:53
În Italia a intrat în vigoare un nou decret cu măsuri anti-COVID până la 30 aprilie.
Printre măsuri: închiderea restaurantelor, a magazinelor, muzeelor sau interzicerea deplasărilor între regiuni. În acest context, italienii încă nu ştiu dacă şi unde vor putea merge în vacanţă.
Pentru încă patru săptămâni, potrivit noului decret al guvernului de la Roma cu măsuri anti-COVID, care a intrat în vigoare de la 6 aprilie, Italia este împărţită în nouă regiuni roşii, cu risc de contaminare ridicat, şi 11 portocalii, în care măcar magazinele, saloanele de coafură şi centrele de înfrumuseţare pot rămâne deschise.
Se pare că până la sfârşitul lunii aprilie italienii nu vor putea să iasă nici măcar la prânz la restaurant cu prietenii, ci doar să comande mâncare acasă sau la birou.
În continuare persistă interzicerea deplasărilor între regiuni, iar în zonele roşii, chiar şi de la o localitate la alta. Totuşi, italienilor din oricare parte a ţării le este permis să se deplaseze la aeroport şi să plece în scop turistic către destinaţii străine nepermise, chiar dacă locuiesc în zona portocalie sau roşie – anunţă Ministerul de Interne de la Roma. La revenirea în ţară, oricine soseşte în Italia dintr-un stat al Uniunii Europene este obligat să prezinte un test de diagnosticare a coronavirusului, să rămână în carantină cinci zile, după care se efectueze un alt test molecular. Cine însă vine dintr-un stat din afara Uniunii Europene trebuie să rămână în carantină pentru 14 zile.
În contextul în care câteva mii de turişti americani, elveţieni şi nemţi vaccinaţi care vor să-şi petreacă vacanţele în Peninsulă şi-au rezervat camere la hotelurile din Roma, Florenţa şi Veneţia, italienii speră că şi ei vor reuşi să circule liber în propria ţară. Mulţi dintre ei deja şi-au programat şi şi-au închiriat case de vacanţă în diverse zone din Peninsulă – pe moment, sigure. Nu mai există locuri de cazare în localităţile turistice de mare din Emilia Romagna şi din Liguria, acolo unde se semnalează solicitări şi din partea turiştilor elveţieni şi nemţi începând din luna mai. În Abruzzo rămâne dificil în prezent să se facă previziuni pentru această vară; la fel în insula Sardinia şi în regiunile Calabria şi Puglia, afectate în ultima perioadă de tulpina engleză a noului virus. În vreme ce şi Sicilia este blocată şi va fi şi în acest an vizitată tot de italieni şi de mai puţini străini, ca şi în 2020, este la mare căutare şi ar putea fi o zonă în afara riscului de contaminare Trentino Alto Adige, cu munţi şi lacuri tot mai atrăgătoare – închisă, din păcate, pe perioada de schi – şi care de la 20 mai ar putea da startul sezonului de vară.
Sute de hoteluri sunt închise în marile oraşe turistice din Peninsulă, la fel ca magazinele cu suveniruri, iar restaurantele în ultimele două luni au fost deschise în zonele galbene doar două săptămâni. Mulţi dintre proprietarii acestor activităţi comerciale au intrat în faliment. Tocmai de aceea, în această după-amiază, în faţa parlamentului de la Roma, câteva sute de responsabili de restaurante, săli de sport şi alte activităţi blocate de lockdown au protestat, solicitând o redeschidere a localurilor. Acesta este şi primul protest mai numeros şi mai dur, după cinci luni de restricţii foarte severe aplicate de executivul italian la nivel naţional. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)