Nou val de căldură aşteptat în vestul Europei
Publicat de Andreea Drilea, 24 iulie 2019, 09:14
Cea mai mare parte din Franţa şi zone din Spania se pregătesc pentru un nou val de caniculă.
În Valea Loarei, la vest de Paris, temperaturile vor ajunge la 40 de grade Celsius.
Acesta este al doilea val de temperaturi neobişnuit de mari, din 2019, care se va înregistra în vestul Europei.
În luna iunie, în 78% din zonele Franţei a fost declarat cod portocaliu sau roşu şi multe zone vestice sunt din nou sub cod portocaliu, începând de ieri.
Compania de electricitate, parţial deţinută de stat, EDF va scoate din funcţiune două reactoare în nord-vestul oraşului Toulouse.
Apa râului, care răceşte reactoarele, va fi prea caldă pentru a face circuitul. O altă problemă care ar putea apărea sunt incendiile de vegetaţie.
În Croaţia au fost instituite Coduri portocaliu şi galben de caniculă. Autorităţile locale au emis un cod portocaliu pentru temperaturi ridicate, valabil în ziua de 24 iulie 2019 în regiunile Karlovac, Rijeka, Split şi Dubrovnik şi un cod galben de caniculă pentru regiunile Zagreb şi Knin.
Şi Italia „fierbe”. Autorităţile locale au emis cod roşu pentru caniculă, valabil în ziua de 24 iulie 2019, pentru oraşele: Brescia (Lombardia), Bolzano (Trentino Alto-Adige), Florenţa (Toscana), Perugia (Umbria) şi Torino (Piemonte). Pentru ziua de 25 iulie 2019, codul roşu pentru caniculă este extins şi pentru oraşele Bologna (Emilia-Romagna), Frosinone, Rieti, Roma (Lazio), Genova (Liguria), Pescara (Abruzzo), Trieste (Friuli Venezia Giulia) şi Verona (Veneto). A fost emis, de asemenea, cod portocaliu de caniculă pentru mai multe oraşe din nordul şi centrul ţării.
Autorităţile italiene au ridicat alerta la nivelul 3 pentru miercuri în cinci oraşe – la Bolzano, Brescia, Florenţa, Perugia şi Torino.
Circa zece oraşe, inclusiv Roma, sunt vizate de alerta roşie de caniculă joi, care se aşteaptă a fi ziua cea mai fierbinte.
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Regatul Ţărilor de Jos că Institutul Regal Olandez de Meteorologie (KNMI) a emis un cod portocaliu de caniculă pentru perioada 23-26 iulie 2019.
A fost activat Planul Naţional pentru căldură extremă şi se recomandă populaţiei luarea măsurilor necesare pentru prevenirea deshidratării şi a supraîncălzirii organismului. De asemenea, Căile Ferate Olandeze au luat măsuri suplimentare pentru evitarea unui posibil disconfort al călătorilor.
Joi, valul de căldură va ajunge şi în Benelux, existând posibilitatea ca pentru prima oară în aceste trei ţări temperaturile să atingă sau chiar să depăşească pragul de 40 de grade Celsius (recordurile absolute existente sunt de 39,9 grade Celsius în Luxemburg, de 38,8 grade Celsius în Belgia şi, respectiv, de 38,6 grade Celsius în Olanda).
Belgia a declanşat pentru prima dată alertă roşie de caniculă.
Miercuri, ‘temperaturile vor urca până aproape de recordurile absolute’, a anunţat Meteo Belgique, care se aşteaptă, spre exemplu, la 38 de grade Celsius la Seraing, în nord-estul ţării. Recordul istoric datează din 27 iunie 1947, când s-au înregistrat 38,8 grade Celsius, corectat la 36,6 grade Celsius în momentul introducerii unor noi metode de măsurare a temperaturilor.
Astfel, majoritatea serviciilor din oraşul Bruxelles se vor închide începând cu ora 13:00 miercuri, joi şi vineri, au anunţat autorităţile locale. În Flandra de Vest, guvernatorul a decretat marţi interdicţia de a fuma şi de a face focul în spaţii deschise pentru a evita incendiile.
Valul de căldură se deplasează spre Marea Baltică şi va ajunge şi în Norvegia, unde temperaturile ar putea atinge 36 de grade Celsius. Recordul absolut de temperatură înregistrat în Norvegia este de 35,6 grade Celsius.
Neobişnuit de cald va fi şi în Germania, unde la sfârşitul lunii iunie a fost atinsă temperatura record de 38,6 grade Celsius la Brandenburg. Aproape jumătate dintre germani (47%) s-au declarat îngrijoraţi de acest nou val de căldură, faţă de 41% care susţin că nu sunt îngrijoraţi, conform unui sondaj publicat de Bild.
Jumătate din Elveţia se află sub alertă portocalie de caniculă, iar serviciul naţional de meteorologie anunţă o ‘dezgheţare majoră în munţii înalţi’, urmând să se înregistreze miercuri 0 grade Celsius la altitudinea de 4.800 de metri.
(Radio Iaşi/Andreea Drîlea/FOTO radioiasi.ro)