Numărul cazurilor noi de infecţii cu HIV a crescut în Europa de Est şi a scăzut în Occident
Publicat de Andreea Drilea, 28 noiembrie 2018, 10:00 / actualizat: 28 noiembrie 2018, 11:03
Peste 130.000 de persoane au fost diagnosticate cu HIV anul trecut în Europa de Est, cea mai mare cifră înregistrată vreodată în această regiune, în timp ce numărul noilor cazuri de persoane seropozitive din Europa de Vest a scăzut, au anunţat miercuri mai mulţi experţi din domeniul sănătăţii publice globale, informează Reuters.
Ţările din Uniunea Europeană şi Spaţiul Economic European au beneficiat de o reducere a ratei de infecţie cu HIV în 2017, în principal datorită scăderii cu 20% faţă de 2015 a numărului de bărbaţi seropozitivi care întreţin raporturi sexuale cu alţi bărbaţi. Astfel, tendinţa de creştere generală a noilor cazuri de HIV în Europa a devenit mai puţin pronunţată ca în trecut.
În total, aproape 160.000 de oameni au fost diagnosticaţi în Europa cu virusul imunodeficienţei umane (HIV), care provoacă SIDA, potrivit cifrelor comunicate de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) şi de Biroul regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
‘Este greu să vorbeşti despre veşti bune atunci când te afli în faţa unui nou an cu numere inacceptabil de mari de oameni infectaţi cu HIV’, a declarat Zsuzsanna Jakab, directorul Biroului regional pentru Europa al OMS.
Îndemnând guvernele şi oficialii din domeniul sănătăţii să recunoască gravitatea situaţiei, ea a spus: ‘Intensificaţi-vă eforturile chiar acum!’.
UNAIDS, agenţia ONU de luptă contra SIDA, a avertizat în luna iulie că sentimentul de automulţumire a început să blocheze lupta împotriva acestei epidemii globale, iar ritmul progreselor a rămas în urmă în raport cu ritmul lucrurilor care trebuie făcute.
Aproximativ 37 de milioane de persoane sunt infectate cu HIV pe plan mondial.
Biroul regional pentru Europa al OMS reprezintă 53 de ţări care au o populaţie combinată de aproape 900 de milioane de persoane. Aproximativ 508 milioane dintre ele trăiesc în cele 28 de ţări membre ale Uniunii Europene şi în Islanda, Liechtenstein şi Norvegia.
Potrivit acestui raport comun al celor două organizaţii, unul dintre motivele pentru persistenţa HIV în Europa constă în faptul că mulţi oameni infectaţi sunt diagnosticaţi tardiv, fapt pentru care ei au transmis deja cel mai probabil virusul altor persoane care se află la rândul lor în stadii avansate ale infecţiei.
Raportul a evidenţiat şi că în Europa bărbaţii suferă disproporţionat din cauza HIV – 70% din noile cazuri diagnosticate cu HIV în 2017 au fost înregistrate în rândul bărbaţilor.
După debutul epidemiei de SIDA în anii 1980, mai mult de 77 de milioane de oameni din lumea întreagă au fost infectaţi cu HIV. Aproape jumătate dintre ei – 35,4 milioane – au murit din cauza SIDA.
(Agerpres/FOTO arhivă womenshealth.gov)