OMS cheamă la menţinerea ajutorului umanitar pentru Afganistan
Publicat de Andreea Drilea, 18 august 2021, 18:56
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat în privinţa întreruperii accesului la ajutorul umanitar în Afganistanul controlat de acum de talibani, atenţionând că structurile sanitare rămân foarte fragile şi ţintă a atentatelor, informează AFP.
‘Accesul durabil la ajutor umanitar, inclusiv la servicii sanitare esenţiale şi la material medical, este o problemă de supravieţuire pentru milioane de afgani şi nu trebuie întrerupt’, a atras atenţia OMS într-un comunicat.
‘Luni de violenţe au apăsat foarte greu asupra fragilului sistem de sănătate afgan, care se confrunta deja cu penurii de echipamente indispensabile în plină pandemie de COVID-19’, a adăugat organizaţia, chemând ‘toate părţile să respecte şi să protejeze civilii, personalul medical, pacienţii şi structurile sanitare’.
Potrivit OMS, între lunile ianuarie şi iulie, 26 de instituţii sanitare au fost vizate de atacuri şi 12 cadre medicale au fost ucise, ceea ce face din securitatea structurilor sanitare o ‘provocare importantă’.
Afganistanul a căzut în mâinile talibanilor după o ofensivă-fulger, chiar mai devreme de expirarea termenului fixat de actualul preşedinte Joe Biden pentru retragerea ultimilor militari americani, 31 august.
Deşi talibanii par să beneficieze de o primire internaţională mai puţin rezervată decât în timpul regimului lor draconic din 1996-2001, numeroase state donatoare de ajutor umanitar, începând cu SUA, rămân în expectativă.
Washingtonul a declarat mai ales că aşteaptă de la talibani să respecte drepturile omului, în special pe cele ale femeilor.
Încă de luni, Germania, unul din cei mai mari donatori pentru Afganistan, a anunţat că îşi suspendă ajutorul pentru dezvoltare, cifrat la aproximativ 250 milioane pentru acest an.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Banca Mondială, care nu au avut deocamdată reacţii, ar putea să fie nevoite să-şi îngheţe asistenţa financiară pentru Afganistan.
Continuând să acţioneze la faţa locului, OMS mai subliniază că, ‘la Kabul şi alte oraşe mari’, cazurile de ‘diaree, de malnutriţie, de hipertensiune, de simptome analoage COVID-19 şi de complicaţii în materie de sănătate reproductivă au crescut’.
De altfel, OMS insistă pe nevoia ‘imediată’ de concentrare ‘pe accesul femeilor la un personal de sănătate feminin’, pentru a compensa non-mixitatea cerută de talibani, adepţii unei versiuni ultrarigoriste a legii islamice.AGERPRES