ONU cere acces umanitar urgent în estul Ucrainei
Publicat de Andreea Drilea, 12 decembrie 2015, 08:26
Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a cerut vineri reîntoarcerea tuturor organizaţiilor umanitare în estul Ucrainei, estimând că absenţa lor are un ‘impact devastator’ asupra populaţiei locale, informează sâmbătă AFP.
Directorul pentru operaţiuni umanitare al ONU, John Ging, care a efectuat o vizită în estul Ucrainei, şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu ridicarea interdicţiei pentru aducerea de ajutoare în Lugansk, interdicţie impusă în perioada iulie-octombrie de separatiştii din regiune.
Totodată, el a deplâns faptul că ‘programele umanitare ale ONU sunt în continuare suspendate’ în regiunea separatistă Doneţk (estul Ucrainei), unde ‘numai două organizaţii umanitare au fost autorizate să-şi reia activităţile’. În această regiune, 37 de angajaţi locali şi 12 angajaţi internaţionali ai ONU ‘sunt la faţa locului şi gata să lucreze, însă nu sunt autorizaţi să o facă. Nu este acceptabil şi trebuie să facem ceva în mod urgent’, a spus Ging.
Adresându-se Consiliului de Securitate al Ucrainei, reunit într-o şedinţă, el a cerut ‘sprijinul membrilor Consiliului, pentru a asigura revenirea tuturor agenţiilor umanitare în aceste zone’. ‘În condiţiile în care iarna (grea) se apropie, le cer autorităţilor de facto să autorizeze reîntoarcerea imediată a tuturor organizaţiilor umanitare’ în zonele aflate sub controlul separatiştilor pro-ruşi. Absenţa ‘inacceptabilă’ a lucrătorilor umanitari timp de patru luni ‘a avut un impact devastator asupra populaţiei, deja vulnerabilă şi în suferinţă’, a subliniat el.
John Ging a atenţionat că zădărnicirea programului Medici fără Frontiere, ce trata 146 de bolnavi de tuberculoză rezistentă, ‘creşte de o manieră dramatică riscurile de propagare’ ale acestei boli. El a amintit că aproximativ 2,7 milioane de civili locuiesc în zonele ce nu se află sub controlul guvernului de la Kiev şi că 800.000 dintre ei trăiesc ‘în condiţii dificile şi periculoase’ de-a lungul liniei de contact între zonele guvernamentale şi rebeli.
Separatiştii proruşi au restrâns semnificativ accesul organizaţiilor neguvernamentale străine în estul Ucrainei, unde conflictul a făcut deja peste 9.000 de morţi de la începutul declanşării sale, în aprilie 2014.
(Agerpres/FOTO arhivă paginaeuropeana.ro)