ONU: Statele Unite cer o creştere a presiunii internaţionale asupra Phenianului şi nu exclud folosirea forţei
Publicat de Andreea Drilea, 6 iulie 2017, 06:34
Statele Unite au cerut miercuri la ONU o creştere a presiunii internaţionale asupra Coreei de Nord şi au avertizat că, dacă este necesar, sunt pregătite să folosească forţa pentru a răspunde ameninţării reprezentate de Phenian, transmite agenţia EFE.
Ambasadoarea americană la Naţiunile Unite, Nikky Haley, a anunţat că ţara sa va prezenta în următoarele zile un proiect de rezoluţie prin care Consiliul de Securitate ar urma să înăsprească sancţiunile contra Phenianului.
Mişcarea este un răspuns concret la testul efectuat marţi de Coreea de Nord cu o rachetă balistică intercontinentală, un tip de proiectil despre care se crede că ar putea atinge Alaska.
‘Lansarea unei rachete intercontinentale este o escaladare militară clară şi acută. Regimul nord-coreean spune deschis că rachetele sale sunt concepute pentru a lovi cu arme nucleare oraşe din SUA, Coreea de Sud şi Japonia. Şi acum are mai mult capacitatea de a o face’, a spus Haley, într-un discurs.
În faţa acestei situaţii, ambasadoarea americană a declarat că ţara sa este pregătită să-şi folosească toate mijloacele pentru apărarea proprie şi cea a aliaţilor săi.
‘Una din capacităţile noastre este reprezentată de forţele noastre militare considerabile. Le vom folosi dacă trebuie să o facem, dar preferăm să nu fie nevoie să mergem în această direcţie’, a adăugat Haley.
Reprezentanta SUA la ONU a ameninţat de asemenea cu posibilitatea de a utiliza puterea comercială a ţării sale pentru a acţiona contra Phenianului şi a celor care ‘permit şi chiar încurajează comerţul cu Coreea de Nord, cu încălcarea rezoluţiilor ONU’.
‘Acestor ţări le-ar plăcea să-şi păstreze acordurile comerciale cu Statele Unite. Asta nu se va întâmpla. Atitudinea noastră în comerţ se schimbă atunci când ţările nu iau în serios ameninţările la adresa securităţii internaţionale’, a subliniat Haley.
Ea a amintit de asemenea că o bună parte din aplicarea sancţiunilor contra Coreei de Nord revine în responsabilitatea Chinei, care este principalul partener comercial al Phenianului.
China şi Rusia, ai căror lideri au emis marţi o declaraţie comună, au reluat miercuri propunerea făcută de Beijing în ultimele luni pentru impulsionarea negocierilor, aceea de suspendare de către Coreea de Nord a testelor balistice şi nucleare în schimbul renunţării de către SUA şi Coreea de Sud la manevrele militare în regiune.
Guvernul lui Donald Trump a respins până acum ideea şi susţine că înainte de toate trebuie văzuţi paşi pozitivi din partea Coreei de Nord, care în acelaşi timp a continuat cu provocările.
Mai multe state, precum Franţa, Regatul Unit şi Japonia, au exprimat sprijinul pentru înăsprirea sancţiunilor, preconizată de Washington, susţinând că ONU trebuie să dea un mesaj clar în faţa repetatelor încălcări ale rezoluţiilor sale de către Coreea de Nord.
Haley a cerut Rusiei şi Chinei să se alăture acestui grup.
Potrivit AFP, Rusia, care dispune de drept de veto, a declarat că se va opune atât unor noi sancţiuni cât şi unui răspuns militar.
‘Toată lumea trebuie să admită că sancţiunile nu vor rezolva problema’, a spus ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Vladimir Safronkov, care a apreciat că ‘orice încercare de a justifica o soluţie militară este inadmisibilă’.
Ambasadorul chinez la ONU, Liu Jieyi, a apreciat de asemenea că o acţiune militară nu este ‘o opţiune’.
(Agerpres/FOTO arhivă timisoaraonline.ro)