Orban: Dacă nu găsim soluţiile potrivite la criza refugiaţilor, va fi pusă sub semnul întrebării însăşi existenţa UE
Publicat de Andreea Drilea, 6 mai 2016, 14:01 / actualizat: 6 mai 2016, 15:29
Consilierul prezidenţial pentru afaceri europene, Leonard Orban, a declarat vineri că împărtăşeşte opinia potrivit căreia criza refugiaţilor este una existenţială a Uniunii Europene, iar, dacă nu se vor găsi soluţiile potrivite la aceasta, ceea ce va fi pus sub semnul întrebării va fi însăşi existenţa UE.
‘Împărtăşesc şi eu opinia că vorbim de o criză existenţială a Uniunii Europene. Dacă nu vom găsi soluţiile potrivite la această criză (criza migranţilor – n.r.), va fi pusă sub semnul întrebării însăşi existenţa UE, continuarea proiectului european aşa cum e el în momentul de faţă definit. Tocmai de aceea, la găsirea unor soluţii, trebuie să participăm cu toţii împreună şi nu să încercăm să le impunem, ignorând punctele de vedere ale unor state membre care încep să fie din ce în ce mai multe’, a spus Orban, la Forumul anual de dezbateri europene Eurosfat.
El a adăugat că ideea că poziţiile Germaniei şi României pe acest subiect sunt fundamental diferite este greşită, pentru că există o serie de opinii ale celor două ţări identice sau similare, un punct într-adevăr divergent fiind cel de alocare a refugiaţilor.
‘Nici acum nu înţeleg de ce la nivelul UE s-a început prin a se trata efectele crizei şi nu s-a încercat găsirea soluţiilor fundamentale, să se trateze cu adevărat cauzele acestei crize, iar rezultatul se vede. Avem la nivel european o decizie aprobată care însumează relocarea a 160.000 de refugiaţi. Dacă ne uităm la cifrele prezentate recent de Comisia Europeană cu privire la câte persoane au fost relocate până în prezent erau cam 1.500 de persoane relocate la momentul când a fost făcută acea prezentare, deci din septembrie şi până către finalul lui aprilie doar 1.500 de persoane au fost relocate. Ce arată asta? Arată mai degrabă o lipsă de pregătire a acestor decizii. Arată faptul că la momentul în care au fost luate deciziile centrele de primire nu erau deloc funcţionale, nici măcar unul singur nu era funcţional, chestiunile privind drepturile refugiaţilor nu au fost clarificate. Probabil că până astăzi cifra a mai crescut, dar e undeva în jur de 2.000 de persoane. Ulterior, au fost realizaţi o serie de paşi şi aş pune în primul rând accentul pe acordul dintre UE şi Turcia. Chiar dacă este criticat acest acord, dacă ne uităm la rezultatele acestui acord vedem că fluxurile s-au redus semnificativ de la 2 – 3.000 de persoane pe zi la maximum 200 care intră zilnic în prezent. Este meritul şi al Turciei, dar şi al celor implicaţi din statele membre’, a arătat Orban.
Potrivit acestuia, sunt probleme şi în ceea ce priveşte acordurile de readmisie, pentru că în acest val masiv de persoane care au intrat în UE nu sunt numai refugiaţi, ci din ce în ce mai mulţi migranţi, persoane care nu se califică pentru statutul de refugiaţi.
Orban a precizat că recenta propunere făcută de Comisia Europeană, aceea ca statele membre care refuză redistribuirea refugiaţilor să plătească o contribuţie de solidaritate în valoare de 250.000 de euro pentru fiecare persoană nepreluată, o poate califica, din punct de vedere diplomatic, ‘ciudată’ şi ea nu va face altceva decât ‘să crească tensiunea pe diferite paliere decizionale’.
(Agerpres/FOTO arhivă psnews.ro)