Parlamentul European a adoptat noua Politică Agricolă Comună
Publicat de Andreea Drilea, 23 noiembrie 2021, 19:59 / actualizat: 23 noiembrie 2021, 22:36
Parlamentul European a dat astăzi undă verde noii politici agricole a Uniunii Europene. Noile reguli care se vor aplica din 2023, obligă statele membre să cheltuiască 20% din plăţile directe către agricultori începând din 2023-2024.
Suma va creşte la 25% din plăţi între 2025 şi 2027, pentru aşa-numitele „eco-scheme” care protejează mediul.
Printre „eco-scheme” se numără refacerea zonelor umede pentru a absorbi dioxidul de carbon sau agricultura ecologică.
Punctul acesta este considerat deosebit de important şi de Emil Bălteanu, preşedintele Asociaţiei Grânarii Iaşi, entitate care reuneşte aproape 150 de fermieri ce lucrează o suprafață de peste 48.000 de hectare.
Într-o declaraţie acordată postului nostru de radio, el a precizat autorităţile române ar trebui să ţină cont de specificul agricol al ţării atunci când vor transpune prevederile noului pachet european în legislaţia naţională:
Emil Bălteanu: Eu știu că în unele state-membre, aceste eco-scheme sunt funcționale de multă vreme, dar pentru noi, românii, ele au caracter de noutate, ceea ce înseamnă că noi vom pleca de pe o poziție nu prea bună în a intra în competiție cu toți ceilalți fermieri din Uniunea Europeană. În Romania, pe bază de date, pe bază de analize și pe cifre, consumurile de fertilizant și de tratamente sunt mult mai reduse decât ceea ce se folosește în centrul și în vestul Europei. Eu aș fi avut așteptări ca aceste procente să fie aplicate în mod diferențiat, în funcție de cât și cum participă fiecare stat membru la menținerea unei stabilități a eco-sistemelor.
Preşedintele Asociaţiei Grânarii Iaşi, Emil Bălteanu, a mai declarat că autorităţile române trebuie să intensifice transpunerea legislaţiei europene în baza unor consultări ample cu asociaţiile de profil:
Emil Bălteanu: Mai avem puțin timp, un an de zile până în ianuarie 2023, când acest program va deveni efectiv. Cred că acest timp, pentru noi, este foarte puțin. Nu știu dacă până atunci România va reuși să prezinte lucrurile așa cum stau în agricultura noastră. Sigur că suntem optimiști că, totuși, vom reuși în acest an să ne ancorăm cumva în noile realități, dar – repet – fără o cunoaștere a specificității agriculturii din România, agricultura în ansamblu, consumatorul român va avea de pierdut dacă nu vom ține cont de aceste particularități despre care am vorbit.
(Radio Iași/Lucian Bălănuță/FOTO Petronela Cotea-Mihai)