Parlamentul European a votat împotriva dublului standard de calitate la produse pe piața unică europeană
Publicat de Lucian Bălănuţă, 13 septembrie 2018, 18:06
Reunit la la Strasbourg, Parlamentul European a votat împotriva practicilor de vânzare, pe piața comună europeană, de produse diferite calitativ sau ca rețetă, sub aceeași etichetă. Rezoluția Parlamentului protejează consumatorii europeni și impune companiilor să îi trateze în mod egal. În ultimii doi ani, s-a discutat în detaliu despre o practică a unor companii prin care acestea livrau produse modificate în funcţie de regiune, cu toate că produsul avea aceeaşi denumire, acelaşi design, iar aspectul de marketing este, la o primă vedere, acelaşi.
“Un produs care este diferit în Franța, de pildă, și în România nu poate fi etichetat identic. Pentru bunuri care poartă același nume nu pot exista rețete diferite. După votul de pe 13 septembrie, din Parlamentul European, Comisia trebuie sa ia in considerare o metodologie de testare nouă, comună pentru toate statele UE. Egalitatea consumatorilor europeni este un principiu important, nu putem accepta un tratament diferit, în funcție de naționalitate, ar contrazice înseși principiile care stau la bază Uniunii” a comentat Adina Vălean, președinte al Comisiei pentru mediu, siguranță alimentară și sănătate publică despre raportul privind dublul standard.
În apărarea lor, companiile răspundeau că datorită solicitărilor şi a principiului autohtonizării, îşi adaptau produsele la piaţa respectivă. C
S-au găsit, însă, diferențe de rețetă la produse unde acest principiu nu funcționează, cum ar fi mâncarea pentru copii mici.
Un alt argument care a apărut în discuțiile despre dublul standard dinspre marile companii multinaționale a fost prețul diferit, în funcție de puterea de cumpărare a locuitorilor unui anume stat, care conduce la o calitate diferită.
Ce înseamnă votul dat astăzi ?
Raportul care a primit undă verde de la Parlamentul European, arată că adesea, produse de o calitate inferioară sunt mai scumpe decât cele de o calitate mai bună.
Prin votul de astăzi se solicită crearea în regim de urgență de capacități și mecanisme la nivelul UE pentru a monitoriza consecvența compoziției și a proporțiilor de ingrediente utilizate la produse alimentare vândute sub aceeași marcă și în același ambalaj.