Planul UE şi al liderilor din Balcani pentru criza migraţiei (Reuters)
Publicat de Lucian Bălănuţă, 26 octombrie 2015, 06:09
Reuniunea Uniunii Europene şi a liderilor din Balcani de la Bruxelles a convenit asupra unui plan în 17 puncte pentru a coopera în gestionarea fluxurilor de migranţi prin Peninsula Balcanică, a anunţat Comisia Europeană la începutul zilei de luni.
Agenţia Reuters prezintă principalele puncte a ceea ce a fost convenit:
* Creşterea capacităţii de primire cu 30.000 de locuri până la sfârşitul anului în Grecia. Agenţia de refugiaţi a ONU va oferi
subvenţii pentru chirie şi programe implicând familii gazdă pentru cel puţin 20.000 de persoane suplimentare.
* Obţinerea de capacităţi suplimentare de 50.000 de locuri, pentru a se ajunge la un total de 100.000 de-a lungul rutei din Balcanii de Vest şi Grecia.
* Desfăşurarea a 400 de ofiţeri de poliţie într-o săptămână în Slovenia.
* Intensificarea eforturilor pentru trimiterea înapoi a migranţilor care nu au nevoie de protecţie internaţională şi intensificarea cooperării asupra repatrierii cu Afganistanul, Bangladesh, Irak şi Pakistan.
* Intensificarea operaţiunii comune pe mare Poseidon în Grecia, în special prezenţa agenţiei de frontieră a UE Frontex în
Marea Egee, şi consolidarea semnificativă a sprijinului Frontex pentru Grecia în înregistrare şi activităţi de amprentare.
* Abţinerea de a facilita circulaţia migranţilor spre graniţa altei ţări. Nu este acceptabil să fie redirecţionaţi refugiaţii spre altă ţară.
* Stabilirea de puncte de contact pentru a permite schimburi zilnice de informaţii cu privire la circulaţia migranţilor.
* Schimb de informaţii cu privire la mărimea şi fluxurile de refugiaţi. Frontex precum şi EASO, Biroul European de Sprijin pentru Azil, vor asigura acest schimb de informaţii.
* Contactarea instituţiilor financiare, Banca Europeană de Investiţii, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi
Dezvoltare pentru a asigura finanţare pentru cazarea refugiaţilor.
* Intensificarea cooperării între poliţii şi în acţiuni judiciare împotriva traficanţilor de migranţi, angajarea Europol şi Interpol în operaţiuni pe ruta din Balcanii de Vest.
* Întărirea sprijinului pentru agenţia de frontieră a blocului Frontex la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia. Stabilirea unei noi
operaţiuni Frontex la frontierele terestre externe dintre Grecia şi Macedonia şi Grecia şi Albania pentru a se concentra asupra controalelor la ieşire şi înregistrarea refugiaţilor care nu au fost înregistraţi în Grecia.
* Acţiune comună cu Frontex pentru a detecta trecerea ilegală a frontierei şi sprijin de înregistrare şi amprentare în Croaţia.
(Agerpres/ FOTO adevarul.ro)