Platforma europeană a părților interesate privind economia circulară, în plin avânt
Publicat de nicolaetomescu, 16 noiembrie 2017, 09:56
În luna martie a acestui an, Comisia Europeană (CE) și Comitetul Economic şi Social European (CESE) au lansat în comun o platformă europeană a părților interesate privind economia circulară. Cei 24 de membri care constituie grupul de coordonare a platformei au fost între timp selectați și se pregătesc pentru prima lor ședință, care va avea loc pe 22 noiembrie.
Grupul de coordonare, care reunește organizații ale societății civile, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai sindicatelor, grupuri de reflecție și organisme publice care au un interes în economia circulară, va ghida activitățile platformei în următorii trei ani.
Echipa nou selecționată reprezintă un spectru larg de organizații, cu operațiuni în 13 țări diferite din UE, câteva activând la nivel paneuropean. Membrii au fost selectați prin intermediul unei cereri de exprimare a interesului, care a atras nu mai puțin de 192 de candidaturi. „Tranziția dinspre un model economic linear către o economie mai degrabă circulară reprezintă una dintre provocările esențiale cu care se confruntă Europa. Acest proces trebuie să fie cu adevărat incluziv și ne bucurăm mult că prin procesul de selecție am obținut o asemenea diversitate”, a afirmat Peter Schmidt, membru al grupului operativ permanent al CESE privind economia circulară.
Implicarea părților interesate va fi, însă, încurajată pe o scară mult mai amplă decât limitele grupului de coordonare: „Am creat un loc de întâlnire virtual pe site-ul nostru care să slujească drept spațiu de interacțiune și de discuție pentru toți membrii comunității economiei circulare. Ideea este să creăm o bază mai solidă de cunoștințe colective, învățând unii de la alții din bunele practici și învățămintele desprinse. Acest pas este esențial pentru ca platforma să genereze rezultatele pe care ni le-au cerut părțile interesate din statele membre.”, a afirmat Bernd Dittmann, membru al grupului operativ permanent al CESE privind economia circulară.
Platforma a fost creată în așa fel încât să faciliteze implicarea părților interesate și să accelereze tranziția Europei de la un model economic linear de tip „luat, prelucrat, aruncat” la un model economic circular. Crearea ei a fost anunțată în martie, în cadrul unei manifestări de două zile găzduită de CE și CESE care, de atunci, s-au ocupat de punerea ei în funcțiune. Pe baza consultării părților interesate, sarcinile platformei vor fi:
- să promoveze economia circulară în statele membre și în cadrul administrațiilor locale și regionale, al societății civile și al întreprinderilor;
- să consolideze colaborarea dintre rețelele părților implicate pentru a facilita schimbul de bune practici;
- să contribuie la identificarea obstacolelor sociale, economice și culturale din calea dezvoltării unei economii circulare în Europa.
„În esență, vorbim despre o rețea de rețele. Nu avem de gând să reinventăm roata, ci mai degrabă să aducem laolaltă rețele existente, pentru a promova circularitatea în toate țările, comunitățile și sectoarele din Europa. O dată pe an avem ocazia să ne întâlnim la Bruxelles, ca să stabilim ce considerăm că este important pentru comunitatea economiei circulare, să găsim sinergii și să facem schimb de bune practici”, a declarat Cillian Lohan, membru al aceluiași grup operativ permanent al CESE.
Grupul de coordonare nou alcătuit își va organiza prima reuniune la Bruxelles, la 22 noiembrie, iar următoarea conferință majoră pe tema economiei circulare este programată pentru luna februarie a anului următor.
Lista completă a membrilor grupului de coordonare este disponibilă aici:
Locul de întâlnire virtual al Platformei europene a părților interesate privind economia circulară poate fi accesat aici:
Pentru mai multe informații cu privire la Platforma europeană a părților interesate privind economia circulară, vizitați: