Ascultă Radio România Iași Live

Premieră istorică pentru Republica Moldova

Premieră istorică pentru Republica Moldova

Publicat de nicolaetomescu, 3 mai 2016, 17:23 / actualizat: 4 mai 2016, 7:34

În perioada 25.04.2016-06.06.2016, Regimentul 2 Cavalerie al S.U.A. execută marşul „DRAGOON PIONEER RIDE” în România şi în Republica Moldova.

 

Totul privește participarea la exerciţiul de instruire în comun cu militari ai celor două ţări, informa un comunicat al Brigăzii 15 mecanizate Podu Înalt.

Trupele Regimentului 2 Cavalerie al S.U.A. porniseră dinspre Iași către Batalionul de Geniu din Negrești, după care s-au îndreptat spre Brigada I de Infanterie Motorizată de la Bălți, urmând ca la 9 mai tehnica Regimentului american să fie expusă în Piața Marii Adunări Naționale.

„Cei aproximativ 200 de militari americani se vor afla pe teritoriul Republicii Moldova în perioada 2-21 mai a.c.”, anunțase Ambasada S.U.A. la Chișinău. „Vor participa la un exercițiu comun cu militarii moldoveni, care se va axa pe activități de pregătire medicală, mentenanță și operațiuni geniste.”

Potrivit Ministerului Apărării din Republica Moldova, în cadrul „Dragon Pioneer 2016” vor fi utilizate 58 de unităţi de tehnică din dotarea armatei americane, dintre care 11 maşini de luptă şi asigurare de luptă (geniu), 18 maşini de manevră HMMWV, 29 maşini de transport, medicale, geniu. „Armata Naţională a Republicii Moldova va participa cu 40 de maşini de geniu şi asigurare.”

Marşul de dislocare va fi urmat, în perioada 20 mai-6 iunie, de un exerciţiu militar multinaţional denumit „SARMIS-16”, care urmează să se desfăşoare în poligonul de la Cincu, exerciţiu inclus în programul NATO – MTEP (Military Training and Exercise Programme), parte a activităţilor de instrucţie cuprinse în cadrul Operaţiei „Atlantic Resolve”, precizează Brigada 15 a armatei române…

Operaţia „Atlantic Resolve” are ca scop asigurarea flancului estic al NATO în contextul climatului actual de securitate. Misiunea constă în asigurarea prezenţei forţelor americane, instruirea/antrenarea specifică acestora în comun cu partenerii, într-un cadru bilateral şi multinaţional, în scopul demonstrării capabilităţilor şi verificării interoperabilităţii între structuri, precum şi întăririi relaţiilor de cooperare militară bilaterale. În baza documentelor care reglementează instrucţia şi exerciţiile în forţele terestre, a înţelegerilor şi documentelor bilaterale cu partenerul american, în anul de instrucţie 2016 au fost planificate activităţi de instruire în comun ale militarilor S.U.A. cu structuri militare din forţele terestre.

*

În dimineața zilei de 3 mai, mai mulți deputați socialiști și susținători ai partidului s-au adunat în apropiere de postul vamal Sculeni și au blocat traseul, înainte de trecerea tehnicii militare NATO. Socialiștii au purtat în piept panglica „Sfântului Gheorghe”, au avut pancarte cu sloganul „Moldova este stat neutru” și au scandat „NATO, afară”. Deputații socialiști le-au cerut militarilor americani să prezinte actele de identitate și documente pentru tehnica militară pe care au adus-o în Republica Moldova, scria Igor Dodon pe profilul său de Facebook.

Zeci de polițiști au fost dislocați în zonă pentru a asigura ordinea publică…

*

Surse: deschide.md., unimedia.md.dar, mai ales, Nicolae Tomescu (inclusiv FOTO)

*

De ce, câteodată, Dodon și ai lui ar trebui să aleagă tăcerea…

 

Tăcerea are legile ei; acestea pot fi folosite în conversațiile uzuale, când intrăm în lăcașuri de cult[1], biblioteci, teatre, săli de concerte etc. (poate chiar în demonstrații de stradă?), iar comunicarea, în general, nu ar trebui să existe fără spațiul de tăcere care permite reflecția, trecerea gândurilor prin filtrul rațiunii – înaintea rostirii[2]

Tăcerea are glasul ei de înțelepciune, dar poate avea și ascunzișul prostiei[3]. Despre tăcerea ca înțelepciune au vorbit filozofii și scriitorii, spunând că, uneori, tăcerea înseamnă putere și profunzime[4] Este necesar un frâu al limbii, timp în care gândul să discearnă vorbele[5]. În timp ce limba este înfrânată, mintea gândește și un simplu gest – un surâs, o privire insistentă, o mișcare a mușchilor feții pot înlocui cu prisosință clipele mute. Uneori ne vine în ajutor, alteori ne dă de gol[6]. Tăcerea a fost privită întotdeauna ca o putere. Din timpurile cele mai vechi găsim semne de adorare aduse tăcerii. Găsim astfel unele popoare care au amulete și alte fetişuri reprezentând tăcerea. Invariabil, asemenea imagini înfăţişează o femeie cioplită dintr-o bucată de lemn sau alte materiale, stând dreaptă și ținând un deget la buze. Ideea este venită de la vechii greci care celebrau pe Harpocrate, un tânăr efeb cu degetul pus pe buzele strânse. Divinitatea greacă, de fapt de origine egipteană și adoptată mai târziu, a fost apoi preluată şi de Romani, spre a fi adorată ca zeiţă a liniştii, Tacita, nume propriu ce a constituit rădăcina lingvistică a substantivului existent în limba română; „tăcere”. O credinţă foarte răspândită cerea ca într-o anumită zi Cupidon să dăruiască un trandafir lui Harpocrate, drept răsplată că păstrase tăcerea asupra faptelor şi purtării mamei sale, Venus, şi pentru a-l stimula să tacă mai departe… Pe vremea aceea simbolul discreţiei era trandafirul. De aceea, la ospeţe, exista obiceiul să se aşeze pe masă un vas cu trandafiri, fiind o invitaţie pentru oaspeţi să nu lase să le scape cumva vreo taină sub înrâurirea libaţiilor. Obiceiul a dispărut, amintirea lui a rămas însă sintetizată într-un proverb: „Să dezvălui vasul cu roze, ajuns la unele popoare ca o expresie ce arată, în urma unei curiozităţi indiscrete, destăinuirea unor lucruri care ar fi trebuit să rămână pururi ascunse. Este bine, este rău? Cred că este și bine și rău. Este rău fiindcă rămâi cu sufletul încărcat, este bine întrucât nu orice vulgaritate pe care și-o permite omul se cuvine dată în vileag, în public. Poate fi o nerușinare din partea acelui om și poate, este mai bine a fi trimisă în spațiul uitării, a se institui tăcerea, cu grija de a nu fi repetat gestul vulgar.

Dodon și ai lui nu se născuseră pe vremea când rușii acaparau, pentru prima oară, pământul dintre Prut și Nistru. Nici nu erau concepuți în anul în care tancurile sovietice invadau Basarabia. Dar parcă (le) sunt coborâtori…

Vor spune că NATO se aseamănă ocupantului ruso-țarist și sovietic?

În tradiția chineză, atunci când cineva avea un secret pe care nu-l putea spune nimănui, urca un munte, găsea un copac, făcea o gaură în trunchiul acestuia și-l șoptea în ea. Apoi îl acoperea cu pământ, lăsându-l închis pe veci. Din (ne)fericire, noi nu suntem copaci. Trunchiurile noastre migrează (nu neapărat precum rusofonii și rusofilii)… Găurile noastre se deșartă, în mod repetat, scoțând la iveală, deopotrivă, frumuseți și mizerii, chiar lucruri despre care ar trebui să se tacă… Deci poate, într-un fel, o pagină albă este copacul nostru tăcut. Cu condiția… să rămână închisă și departe de ochii socialiștilor lui Dodon, ai măscăricilor – după chipul și asemănarea lui Usatâi…

[1] Însăși regula monahală este „să nu începi să vorbeşti fără să fii întrebat” (a asculta, a reflecta asupra întrebării și a da răspunsul cuvenit).

[2] Filozoful italian Francesco Orestano (1873-1945) afirma că „există o artă a tăcerii nu mai puțin însemnată și eficace ca arta de a vorbi. A asculta și a tăcea, a tăcea în mod deliberat, cu fermitate, în chip absolut, este o neobișnuită și prețioasă regulă de viață și un mijloc sigur de mari victorii.  Liniştea clipelor de tăcere este binefăcătoare atât pentru suflet, cât și pentru minte. Poeții iubesc tăcerea și o consideră aducătoare de răspunsuri; Lucian Blaga (1895-1961), pentru a reda imperiul liniștii, al tăcerii, mărturisea în versurile lui că aude „cum se izbesc de geamuri razele de lună”.

[3] Nu despre cel din urmă încerc să scriu (în respectivul caz, este nevoie a prelungi tăcerea și de a nu ieși din spațiul ei).

[4] Arthur Schopenhauer o asemuia unui copac de care atârnă fructul numit pace.

[5] „Cel ce slăbește frâul limbii dovedește că e departe de virtute” (Pustnicul Avva Isaia, secolul al IV-lea); a tăcea și a vorbi se face cu măsură, spunea el, altfel și tăcerea și vorbăria pot face mult rău; să te înveţi cât poţi de mult să taci; să taci când gândurile se învălmăşesc în minte și cer să fie exprimate în cuvinte…

[6] Mă gândesc la poetul-filozof Lucian Blaga (1895-1961), la întâlnirea dintre el și Iorga, descrisă de Blaga: „Ilustrul profesor scria la o masă, copleșit de manuscrise și cărți… da ordine, corecta (…). Mă simțeam în fața unei uzine (…) Dar pe dumneata nu te interesează lucrurile astea, și-a întrerupt pledoaria Iorga. D-ta ești metafizician!” Da, cel care vorbea mult și repede era Nicolae Iorga, omul dotat cu o memorie extraordinară, cel mai mare istoric și savant al României din toate timpurile! Și Blaga era într-adevăr metafizicianul, copilul a cărui muțenie s-a manifestat până la patru ani și căreia îi datora, după spusele sale, prematura tendință de interiorizare, de concentrare în sine. Povestea, tot el, că într-o noapte, ținând mâna rușinat peste ochi, a început să vorbească, până atunci însă „lumina cu care ochii mei răspundeau la întrebări și îndemnuri era poate mai vie și mai înțelegătoare decât la alți copii”. Mai târziu, Blaga intra în minunata „robie a cugetului” în tăcerea mult dorită, deși, din copilărie și până la moarte a fost bântuit, după cum se exprima un critic, „de neliniștile metafizicii ale cunoașterii, de setea năprasnică de a pătrunde cât mai adânc în tainele lumii, nestrivind „corola de minuni a lumii” – metaforă memorabilă. Cât privește tăcerea femeii, Blaga considera că femeia deține un secret al existenței, din vremea când Evei șarpele i-a șoptit ceva, tăcerea ei misterioasă fiind unul din misterele lumii: „…De-atunci femeia-ascunde sub pleoape-o taină/ și-și mișcă geana parcă-ar zice/ că ea știe ceva,/ ce noi nu știm,/ ce nimeni nu știe,/ nici Dumnezeu chiar

 

Etichete:
Donald Trump, noul preşedinte al SUA, a anunţat în discursul de învestire priorităţile mandatului său
Internaţional luni, 20 ianuarie 2025, 20:51

Donald Trump, noul preşedinte al SUA, a anunţat în discursul de învestire priorităţile mandatului său

Donald Trump a depus jurământul şi este din nou preşedinte al Statelor Unite. Într-un amplu discurs, rostit cu puţin timp în urmă, la...

Donald Trump, noul preşedinte al SUA, a anunţat în discursul de învestire priorităţile mandatului său
Aproximativ 2.600 de persoane se vor afla în Capitoliul din Washington pentru ceremonia de învestire a lui Donald Trump
Internaţional luni, 20 ianuarie 2025, 17:16

Aproximativ 2.600 de persoane se vor afla în Capitoliul din Washington pentru ceremonia de învestire a lui Donald Trump

Aproximativ 800 de persoane sunt aşteptate în Rotonda Capitoliului (clădirea Congresului SUA) pentru inaugurarea lui Donald Trump, al 47...

Aproximativ 2.600 de persoane se vor afla în Capitoliul din Washington pentru ceremonia de învestire a lui Donald Trump
Donald Trump va fi învestit preşedinte al Statelor Unite în cadrul unei ceremonii care va avea loc în clădirea Capitoliului din Washington
Internaţional luni, 20 ianuarie 2025, 16:10

Donald Trump va fi învestit preşedinte al Statelor Unite în cadrul unei ceremonii care va avea loc în clădirea Capitoliului din Washington

Donald Trump va fi învestit preşedinte al Statelor Unite peste aproximativ şase ore, în cadrul unei ceremonii care va avea loc în clădirea...

Donald Trump va fi învestit preşedinte al Statelor Unite în cadrul unei ceremonii care va avea loc în clădirea Capitoliului din Washington
Republica Moldova a solicitat ajutorul Uniunii Europene pentru a face faţă crizei energetice
Internaţional luni, 20 ianuarie 2025, 13:06

Republica Moldova a solicitat ajutorul Uniunii Europene pentru a face faţă crizei energetice

Republica Moldova a solicitat ajutorul Uniunii Europene pentru a face faţă crizei energetice declanşate odată cu oprirea livrărilor ruseşti de...

Republica Moldova a solicitat ajutorul Uniunii Europene pentru a face faţă crizei energetice
Internaţional luni, 20 ianuarie 2025, 08:39

România este reprezentată la expoziţia „Săptămâna verde” de la Berlin

România este reprezentată la expoziţia „Săptămâna verde” de la Berlin, un loc de întâlnire pentru afaceri, dar şi un festival al...

România este reprezentată la expoziţia „Săptămâna verde” de la Berlin
Internaţional luni, 20 ianuarie 2025, 07:40

Trei ostatice israeliene au fost eliberate, duminică, de Hamas, la mai bine de 15 luni după ce au fost răpite

Trei ostatice israeliene au fost eliberate, ieri, de Hamas, la mai bine de 15 luni după ce au fost răpite, în cursul atacului terorist care a dus...

Trei ostatice israeliene au fost eliberate, duminică, de Hamas, la mai bine de 15 luni după ce au fost răpite
Internaţional luni, 20 ianuarie 2025, 07:26

Preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, îşi începe oficial, astăzi, cel de-al doilea mandat la Casa Albă

Preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, îşi începe oficial, astăzi, cel de-al doilea mandat la Casa Albă, după ceremonia de...

Preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, îşi începe oficial, astăzi, cel de-al doilea mandat la Casa Albă
Internaţional duminică, 19 ianuarie 2025, 20:29

Tik Tok a anunţat că serviciile sale au fost reinstituite în SUA

UPDATE – Tik Tok a anunţat că serviciile sale au fost reinstituite în SUA. Mai devreme, Donald Trump a declarat că după învestirea de...

Tik Tok a anunţat că serviciile sale au fost reinstituite în SUA