Premiul Nobel pentru Pace este împărţit de activişti pentru drepturile omului din trei ţări foste sovietice – Rusia, Belarus şi Ucraina
Publicat de Andreea Drilea, 7 octombrie 2022, 19:26
Premiul Nobel pentru Pace de anul acesta este împărţit de activişti pentru drepturile omului din trei ţări foste sovietice – Rusia, Belarusul şi Ucraina.
Oleksandra Matviichuk, preşedinta Centrului ucrainian pentru Libertăţi Civile, unul dintre laureaţi, a cerut astăzi ca preşedintele rus, Vladimir Putin, să fie judecat de un tribunal internaţional, subliniind că, fără acest lucru, o pace durabilă în regiune este imposibilă. Organizaţia pe care o conduce a identificat şi documentat diverse crime de război comise de Rusia împotriva populaţiei civile ucrainiene.
Centrul pentru Libertăţi Civile din Ucraina împarte Premiul Nobel pentru Pace cu un activist din Belarus, este vorba de preşedintele Centrului pentru Drepturile Omului Viasna, Primăvara, Ales Bialiatski, el este încarcerat acum, şi cu organizaţia rusă pentru drepturile omului Memorial, specializată în cercetarea represiunilor politice din URSS. Iată cum a fost argumentată decizia de atribuire a Premiului Nobel pentru Pace de anul acesta.
Oleksandra Matviichuk: Laureaţii Premiului pentru Pace reprezintă societatea civilă, în propriile lor ţări. De mulţi ani, au promovat dreptul de a critica puterea şi de a proteja drepturile fundamentale ale cetăţenilor; au făcut eforturi remarcabile în a documenta crimele de război, abuzurile la adresa drepturilor omului şi abuzul puterii. Împreună, demonstrează importanţa societăţii civile pentru pace şi democraţie.
Decizia de acordare a Nobelului pentru Pace centrului pentru Libertăţi Civile din Ucraina a fost salutată de autorităţile de la Kiev, care au criticat încă atribuirea sa către activişti din Belarus şi din Rusia.
Nici autorităţile de la Minsk şi de la Moscova nu sunt mulţumite de alegerea comitetului Nobel. Unul dintre consilierii preşedintelui Putin consideră că Premierul Nobel pentru Pace a încetat să mai fie unul semnficativ, iar comitetul care îl acordă s-a discreditat.
(RADOR/FOTO – imagine ilustrativă)