Prima navă cu cereale a părăsit portul Odesa, relatează CNN Türk.
Publicat de Andreea Drilea, 1 august 2022, 09:34
UPDATE – Prima navă cu cereale a părăsit portul Odesa, relatează CNN Türk.
Ministerul turc al Apărării a anunţat că cargoul Razoni, sub pavilion Sierra Leone, încărcat cu porumb, va pleca spre Liban, la ora locală 8:30, care coincide cu ora Moscovei. Duminică, Ministerul turc al Apărării a anunţat că au fost finalizate detaliile tehnice cu privire la asigurarea transportului primului vas cu cereale, care era programată să înceapă ‘cât mai curând posibil’.
Anunţul că exportul de cereale din Ucraina ar putea fi reluat la 1 august a fost făcut duminică de purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc, ?brahim Kal?n. Potrivit unor surse bine informate, traseul cargoului cu cereale va fi urmărit prin satelit de către reprezentanţii Centrului de Coordonare din Istanbul.
Un acord privind exportul de cereale din porturile ucrainene a fost încheiat de Moscova şi Kiev, pe 22 iulie, la Istanbul, cu participarea ONU.
Cerealele vor fi livrate din trei porturi – Odesa, Ciornomorsk şi Iujni. După cum se preconizează, primele nave cu cereale vor ajunge în Turcia pe 3 august, după care încărcătura ar urma să fie trimisă inclusiv în Somalia; transportul către Somalia ar putea dura până la o lună şi jumătate. Rador
O primă navă cu cereale ucrainene ar plutea pleca luni din portul ucrainean Odesa, conform acordului încheiat cu Rusia pe 22 iulie, a anunţat duminică preşedinţia turcă, în timp ce la Kiev preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat că în urma invaziei ruse anul acesta recolta de cereale ar putea fi în Ucraina la jumătate din cantitatea obişnuită, relatează AFP şi Reuters.
”Pregătirile au ajuns într-un punct care ar permite plecarea navelor din portul Odesa. Navele sunt încărcate, sunt pregătite să plece, dar este nevoie de o bună coordonare logistică”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce, Ibrahim Kalin.
Centrul comun de coordonare (CCC), însărcinat cu controlul exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră, a fost inaugurat oficial miercuri la Istanbul, conform acordului semnat pe 22 iulie de Ucraina şi Rusia, cu medierea Turciei şi a ONU.
Printre sarcinile acestui centru se numără înmatricularea şi monitorizarea – inclusiv prin satelit – navelor comerciale care vor face parte din convoaiele de transport de cereale, precum şi inspectarea navelor la încărcarea în porturile ucrainene şi la sosirea lor în porturile turce.
Reluarea exporturilor de cereale ucrainene a fost abordată duminică de ministrul turc al apărării într-o discuţie cu miniştrii ucraineni ai apărării şi infrastructurii.
În acest timp, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat într-un mesaj pe Twitter că din cauza invaziei ruse recolta de cereale a Ucrainei ar putea să scadă anul acesta la jumătate din cantitatea obişnuită. ”Obiectivul nostru este să prevenim o criză alimentară globală cauzată de invazia rusă. Încă se găsesc căi alternative de livrare a cerealelor”, a transmis el.
Înaintea lansării invaziei ruse, pe 24 februarie, Ucraina deţinea 46% din exporturile mondiale de floarea soarelui, 9% din cele de grâu, 17% din cele de orz şi 12% din cele de porumb, potrivit Departamentului Agriculturii al SUA.
De partea cealaltă, Rusia consideră că statele occidentale exagerează importanţa cerealelor ucrainene pe piaţa mondială, argumentând prin faptul că, în pofida ponderii ridicate a exporturilor ucrainene de cereale în totalul exporturilor mondiale, în privinţa producţiei totale de cereale la nivel global ponderea Ucrainei este de sub 1%.
Rusia şi Ucraina însumează circa o treime din exporturile mondiale de grâu, iar exporturile de cereale şi îngrăşăminte ruseşti, deşi nu sunt vizate direct de sancţiunile occidentale impuse Moscovei după agresiunea asupra Ucrainei, au fost de asemenea împiedicate, ca urmare a suspendări schimburilor bancare şi financiare în urma acestor sancţiuni.AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro