Principalele momente ale evoluţiei pandemiei de coronavirus
Publicat de , 2 ianuarie 2021, 07:05
Pandemia de coronavirus a fost principala problemă cu care s-a confruntat şi care a preocupat umanitatea în 2020.
Apărut în urmă cu un an, în oraşul Wuhan din China, noul coronavirus s-a întins cu rapiditate în întreaga lume, testând limitele sistemelor medicale din majoritatea ţărilor.
În ianuarie 2020, presa internaţională a început să acorde tot mai multă atenţie ştirilor despre un focar de pneumonie în Wuhan. Până la sfârşitul lunii se ştia că este vorba de un nou tip de coronavirus şi că acesta se transmite de la un om la altul.
În februarie au trebuit deja luate măsuri drastice, întrucât se ajunsese la zeci de mii de infectări şi peste 1.500 de morţi. Tot mai multe localităţi au fost puse în carantină, însă virusul ajunsese deja şi în alte ţări.
În martie criza fusese adusă sub control în China, dar întreaga lume era cu ochii pe Italia, care se confrunta cu un val de infectări şi decese. La mijlocul lunii, lumea a început să se închidă, iar tot mai multe ţări au adoptat măsuri de carantină. Pentru unele dintre ele, restricţiile au venit prea târziu, astfel încât după Italia au urmat crize majore în Spania, Marea Britanie, Franţa şi Statele Unite, unde New York-ul a devenit epicentrul pandemiei, cu un bilanţ în aprilie mai sever decât al oricărei altei ţări.
Restricţiile încep însă să-şi facă treptat efectul, iar deja la începutul verii tot mai multe ţări se redeschid, astfel încât a urmat o vară în care situaţia a fost relativ stabilă în Europa şi Asia; noul focar era în America Latină, în special în Brazilia.
Virusul continua să se răspândească şi în Europa, iar la sfârşitul lui septembrie era clar deja că ţările de pe acest continent se confruntă cu un al doilea val, care a necesitat noi închideri.
La sfârşitul lui noiembrie vin în sfârşit şi veştile bune: primele vaccinuri sunt gata, aşa că în decembrie încep campaniile de imunizare. (Rador/FOTO radioiasi.ro)