Proteste organizate de administraţia separatistă transnistreană prorusă la câteva puncte de trecere peste Nistru
Publicat de gabrielarotaru, 24 ianuarie 2025, 18:58
Proteste organizate de administraţia separatistă transnistreană prorusă au avut loc astăzi la câteva puncte de trecere peste Nistru.
Locuitori din Transnistria purtând steaguri ale Rusiei au acuzat autorităţile de la Chişinău că s-ar opune livrărilor de gaze în regiune.
Reprezentanţii autorităţilor centrale de la Chişinău resping acuzaţiile şi afirmă că doar regimul separatist de la Tiraspol şi Rusia posrtă responsabilitatea crizei energetice din stânga Nistrului.
Victoria Cernea (Radio Chişinău) – Câteva zeci de manifestanţi adunaţi la punctele de trecere peste Nistru, în partea controlată de regimul prorus de la Tiraspol, au acuzat autorităţile de la Chişinău de provocarea unei crize energetice şi au cerut ca livrările de gaze în regiune să fie reluate.
Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, şi-a intensificat în ultimele zile criticile la adresa autorităţilor de la Chişinău, acuzându-le că ar fi vinovate de criza din regiune, în urma opririi livrărilor de gaze de către Rusia de la 1 ianuarie. Purtătorul de cuvânt al preşedintei Maia Sandu, consilierul Igor Zaharov, a declarat la Radio Moldova că responsabilitatea pentru criza energetică din stânga Nistrului aparţine Tiraspolului şi Moscovei, nu Chişinăului. Zaharov a precizat că această criză este provocată în mod artificial de Moscova şi poate fi soluţionată rapid dacă Gazprom şi-ar îndeplini obligaţiile contractuale şi ar relua livrările în regiunea transnistreană.
Protestele din regiune sunt văzute de autorităţile de la Chişinău şi ca acţiuni politice care urmăresc să creeze tensiuni între populaţia de pe cele două maluri ale Nistrului. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Daniel Vodă, a declarat că aceste manifestaţii fac parte din agenda deja cunoscută de a crea tensiuni şi escalada situaţia de securitate. Chişinăul a renunţat acum doi ani la gazele ruseşti, necesarul pentru malul drept fiind acoperit cu achiziţii de pe piaţa europeană.
În regiunea transnistreană, gaze în conducte rămân pentru doar câteva zile. Anterior, Chişinăul a făcut propuneri de acordare a asistenţei pentru regiune inclusiv prin achiziţiile comune de gaze de pe piaţă sau oferirea de ajutoare umanitare populaţiei, dar acestea au fost respinse de către administraţia separatistă de la Tiraspol. (Rador/ FOTO radiochisinau.md)
.