R. Moldova: Percheziţii la domiciliul fostului preşedinte Igor Dodon; informaţii contradictorii privind reţinerea lui
![R. Moldova: Percheziţii la domiciliul fostului preşedinte Igor Dodon; informaţii contradictorii privind reţinerea lui R. Moldova: Percheziţii la domiciliul fostului preşedinte Igor Dodon; informaţii contradictorii privind reţinerea lui](https://www.radioiasi.ro/wp-content/uploads/2021/03/perchezitii-BT.jpg)
Publicat de Andreea Drilea, 24 mai 2022, 10:13 / actualizat: 24 mai 2022, 12:20
UPDATE – Procurori anticorupţie, ofiţeri ai Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) şi ai Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) din Republica Moldova au întreprins marţi dimineaţa percheziţii la domiciliul fostului preşedinte Igor Dodon, informează Radio Chişinău.
Potrivit unor surse ale Deschide.md, Igor Dodon, preşedinte de onoare al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) şi fost preşedinte al Republicii Moldova, a fost reţinut pentru 72 de ore. Totodată, potrivit surselor, a fost reţinut şi cumnatul lui Dodon, Petru Merineanu, care ar fi încercat să distrugă mai multe probe.
Informaţia privind reţinerea lui Dodon pentru 72 de ore a fost confirmată pentru Deschide.md de procurorul general interimar, Dumitru Robu.
Însă purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Mariana Cherpec, a declarat că nu confirmă deocamdată reţinerea lui Igor Dodon. ‘Este prematur să vorbim despre o reţinere a lui Igor Dodon atât timp cât acţiunile de urmărire penală sunt în curs de desfăşurare’, a spus Mariana Cherpec pentru Radio Chişinău, adăugând că ‘au loc mai multe acţiuni, urmând să fie efectuate mai multe acţiuni pe parcursul zilei’.
Mariana Cherpec a precizat pentru presă că este vorba despre un dosar penal deschis în baza mai multor articole din Codul Penal.
Igor Dodon este bănuit de mai multe infracţiuni, inclusiv corupere pasivă, acceptarea finanţării partidului politic de către o organizaţie criminală, trădare de patrie şi îmbogăţire ilicită.
Săptămâna trecută, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a dispus repornirea urmăririi penale în dosarul numit în spaţiul public din Republica Moldova ‘kuliok’ (‘punga’). Este vorba de imaginile video din 2019 în care Igor Dodon primeşte o pungă de la fostul lider democrat Vlad Plahotniuc în care se presupune că ar fi fost bani. Igor Dodon a negat însă că ar fi primit bani.
În 2020, procuratura a refuzat declanşarea dosarului penal pe motiv că nu se putea demonstra că în pungă ar fi fost bani.AGERPRES/
Angajaţii Serviciului de Informaţii şi Securitate din Republica Moldova, împreună cu cei ai Parchetului Anticorupţie, efectuează percheziţii în imobilul fostului preşedinte al Republicii Moldova şi preşedinte de onoare al Partidului Socialiştilor (PSRM) Igor Dodon, le-a declarat reprezentanţilor presei Mariana Chiorpec, purtătorul de cuvânt al Parchetului General de la Chişinău.
Fostul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, este acuzat de corupţie. Potrivit Marianei Chiorpec, purtătorul de cuvânt al Parchetului General de la Chişinău, marţi vor fi efectuate percheziţii şi în alte reşedinţe ale fostului preşedinte.
Acestea sunt efectuate în dosarul numit sugestiv ”punga”, fiind vorba despre o pungă de plastic neagră care conţinea bani, primiţi mită de Dodon. Este vorba despre o înregistrare video de la sediul Biroului permanent al Partidului Democrat, din anul 2019, în care liderul de atunci al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, îi dă lui Dodon un pachet (o pungă de plastic neagră), care ar fi conţinut bani.
Din imagini reiese clar că banii pe care Dodon îi ia de la Plahotniuc erau destinaţi finanţării Partidului Socialiştilor.
Săptămâna trecută, procurorul general interimar al Republicii Moldova, Dmitri Robu, a semnat o decizie privind reluarea dosarului penal ”punga”.
El a anulat ordinul procurorului demis al Republicii Moldova, Alexandru Stoianoglo, care în luna mai 2020 a refuzat deschiderea unui dosar penal, invocând lipsa probelor.
Procuratura Generală a Republicii Moldova a deschis un dosar penal pentru suspiciunea de comitere a unor fapte de corupţie împotriva liderului Partidului Socialist, fostul preşedinte Igor Dodon, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului Mariana Chiorpec. ‘‘Pe 18 mai, procurorul general interimar al Republicii Moldova, Dumitru Robu a dispus începerea urmăririi penale, din cauza înregistrărilor video apărute în spaţiul public, în vara anului 2020”, a declarat Mariana Chiorpec.
La baza dosarului penal au stat înregistrările video ale întâlnirii din iunie 2019 dintre Igor Dodon şi liderul din acea perioadă a Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc.
Înregistrările video au fost făcute publice în 2020 de către deputatul Iurie Reniţă.
Pe la sfârşitul lunii iunie 2020, Parchetul Anticorupţie refuzase să iniţieze un dosar penal pe baza înregistrărilor video, menţionând că ‘în timpul verificărilor nu au fost scoase la iveală elemente ale unei infracţiuni’.
Cu o zi înainte, Curtea de Apel din Chişinău anulase decizia instanţei din Chişinău, care în 2019 a refuzat deschiderea unui dosar penal împotriva lui Dodon, precum şi ordinul semnat în acest sens de fostul şef adjunct al Parchetului Anticorupţie, Vasile Leviţchi.
Dodon a dezvăluit recent că a fost amendat cu suma maximă de 9.000 de lei (500 de dolari) pentru încălcarea interdicţiei de utilizare a panglicii Sf. Gheorghe, pe 9 mai, pe teritoriul Republicii Moldova.
El a mai spus că intenţionează să conteste în instanţă decizia poliţiei. (Rador/FOTO imagine ilustrativă)