Reacţii dure la Chişinău cu privire la posibila denunţare a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană
Publicat de , 18 ianuarie 2017, 14:48
Guvernul Republicii Moldova respinge soluţionarea conflictului din Transnistria prin federalizarea ţării, idee evocată de liderul rus, Vladimir Putin, în timpul întrevederii cu preşedintele Igor Dodon.
Soluţia de reglementare a conflictului transnistrean trebuie să fie luată în cadrul formatului de negocieri cinci plus doi şi consultată cu societatea civilă şi cu cetăţenii Republicii Moldova, a declarat astăzi vicepremierul responsabil pentru reintegrare al guvernului de la Chişinău, George Bălan.
El a răspuns astfel declaraţiilor de ieri ale lui Vladimir Putin care a amintit despre planul de federalizare a Republicii Moldova din 2003, aşa-numitul plan Kozak, pe care preşedintele de atunci Vladimir Voronin l-a respins în ultimul moment. Potrivit lui George Bălan, acel plan prezenta riscuri majore pentru statalitatea Republicii Moldova.
De asemenea, mai multe formaţiuni politice de la Chişinău, inclusiv Partidul Democrat, principala forţă de la guvernare, au criticat ideea de federalizare a Republicii Moldova care însă este susţinută de Partidul Socialiştilor, conduşi până recent de Igor Dodon.
Federalizarea ar însemna transformarea Republicii Moldova într-o vasală a Rusiei şi este periculos faptul că este susţinută de Igor Dodon care se declară /…/, a comentat pentru Radio Chişinău analistul Anatol Ţăranu, fost ambasador la Moscova.
Critici dure din partea unor lideri politici a provocat şi declaraţia lui Igor Dodon privind denunţarea acordului de asociere cu UE şi apropierea Republicii Moldova de Uniunea Euroasiatică, controlată de Rusia.(Rador/FOTO arhiva agerpres)