Reguli impuse de Grecia pentru turiști
Publicat de , 16 iunie 2021, 06:38
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – Corespondenţă din Atena – Reporter: Michaela Lambrinidou – Un fenomen negativ observat în ultima vreme la punctele de trecere pe teritoriul elen sunt cozile uriaşe de maşini ale turiştilor care vin să îşi petreacă vacanţa în Grecia.
Fenomenul nu este unul nou. Putem spune însă că de vină sunt autorităţile elene, care ar fi trebuit să prevadă acest fenomen şi să ia măsurile de rigoare pentru a-l evita. Dar vină putem spune că au şi turiştii – şi explicăm. Autorităţile elene nu permit ca intrarea pe teritoriul ţării să se facă pe la toate punctele vamale 24 din 24 de ore. Trecerea pe la graniţa Nymphaea, cu Bulgaria, şi cea de la Evzoni, cu Macedonia de Nord, sunt închise între orele 23:00 şi 6:00 dimineaţa, iar valul de vehicule venite pe ruta Serbia – Macedonia de Nord sunt obligate să aştepte până la deschiderea vămilor a doua zi, iar între timp cozile care se formează sunt interminabile. Pe lângă nemulţumirea veniţilor, acest fapt mai creează o problemă, şi anume aceea că testul negativ PCR ar putea expira în acest interval de timp şi deci titularul va fi obligat să facă un nou test şi deci o cheltuială neprevăzută.
Ministrul turismului, Haris Teoharis, aflat la Salonic în cursul weekend-ului, s-a întâlnit cu reprezentanţi ai ramurii turistice, care au cerut ca frontierele să fie deschise zi şi noapte, şi ministrul s-a angajat că va veni cu soluţii pentru a optimiza procedurile şi a fluidiza traficul, inclusiv prin suplimentarea personalului şi a echipamentelor de testare.
Un alt motiv al întârzierilor – care pot ajunge, mai ales la începutului weekend-ului, la câteva ore – sunt formalităţile de la vamă, care ar merge mai repede dacă turiştii ar avea toate documentele necesare impuse de pandemie, însă aşteptarea se prelungeşte şi se formează cozi atunci când ei trebuie să completeze la vamă aceste documente, fără de care nu li se permite intrarea.
Reamintim că, intrarea se permite numai dacă turistul deţine următoarele documente: formularul online, aşa-numitul PLF, cunoscut încă de anul trecut – un document aplicat de toate ţările europene, folosit şi pentru a ţine evidenţa numărului de turişti. Pe lângă acest document, este nevoie de un test molecular tip PCR cu rezultat negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior intrării pe teritoriul elen, sau o dovadă care atestă efectuarea unui vaccin autorizat cu cel puţin 14 zile înainte de a intra pe teritoriul elen, sau o dovadă emisă de către un laborator autorizat în statul de provenienţă, prin care se confirmă faptul că persoana a fost diagnosticată pozitiv cu COVID-19 într-o perioadă cuprinsă între două şi nouă luni anterior datei sosirii în Grecia – socumentul poate fi redactat în limbile engleză, spaniolă, rusă, italiană, germană sau franceză – sau poate avea un certificat digital COVID, care va conţine toate informaţiile anterioare. Minorii până în şase ani nu sunt obligaţi să prezinte niciun document. Şi, fireşte, rămâne în vigoare măsura efectuării în mod aleatoriu de către autorităţile elene a unor teste rapide la punctele de control a trecerii frontierei.
(Rador/FOTO radioiasi.ro)