Rep. Moldova: Parlamentul a votat impunerea stării de urgenţă în sectorul energetic
13 decembrie 2024, 10:30 / actualizat: 13 decembrie 2024, 11:30
Parlamentul Republicii Moldova a votat impunerea stării de urgenţă la nivel naţional, pentru 60 de zile, începând cu 16 decembrie, ca urmare a deciziei gigantului rus Gazprom de a sista livrările de gaze de la 1 ianuarie.
În acelaşi timp, autorităţile de la Chişinău trag un puternic semnal de alarmă, legat de atacurile masive asupra independenţei şi suveranităţii Republicii Moldova, început încă din 2022, prin care Rusia încearcă să obţină controlul asupra legislativului ţării, anul viitor, când urmează să aibă loc alegeri parlamentare.
Procurorul general Ion Munteanu a declarat în Parlament că 14 cauze penale privind coruperea electorală în privinţa a 19 persoane au ajuns deja în instanţa de judecată. Alte zeci de cauze investigate de procurori urmează a fi la fel expediate în instanţa de judecată. În mai puţin de o lună au fost deschise 84 de dosare penale dintre care 70 pentru coruperea, unul pentru falsificarea voturilor şi trei pentru gestionarea ilegală a fondurilor partidelor.
Ion Munteanu: Au fost desfăşurate peste 800 de percheziţii cu ridicări de tehnică de calcul de tipul sutelor de telefoane, tablete şi computere. Vreau să vă informez că nu vom avea un exerciţiu mai simplu anul viitor în ceea ce înseamnă asigurarea votului liber exprimat. Deci schemele de corupere electorală sunt regândite, remodelate, readaptate.
Directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate, Alexandru Musteaţă, a raportat în plenul Parlamentului că în primul trimestru al anului 2024 la Moscova a fost creat un centru operaţional pentru coordonarea unui grup criminal organizat care vizează Republica Moldova.
Alexandru Musteaţă: Obiectivele activităţilor realizate pe teritoriul Republicii Moldova sunt proiectare de soft power, implicit prin promovarea aşa numitului concept „śrusskii mir”ť, cooptarea tinerilor, identificarea şi atragerea persoanelor predispuse la acţiuni de destabilizare, acţionarea în vederea determinării parcursului european al Republicii Moldova.
150 de persoane au statut de bănuit în dosare privind coruperea electorală printre care consilieri municipali, vice-guvernatori şi funcţionari.
(RADOR/FOTO radioiasi.ro)