UPDATE: Parlamentul de la Chișinău discută moțiunea împotriva guvernului condus de liberal-democratul Valeriu Streleț
Publicat de , 29 octombrie 2015, 08:36 / actualizat: 29 octombrie 2015, 10:38
UPDATE – 10,32 – Parlamentul de la Chişinău s-a reunit în şedinţă plenară pentru a dezbate moţiunea de cenzură iniţiată de opoziţia socialistă şi comunistă împotriva guvernului condus de premierul liberal-democrat Valeriu Streleţ.
Semnatarii moţiunii îl acuză pe actualul premier de complicitate la actele de corupţie prin sprijinul acordat fostului său şef de partid Vlad Filat, aflat în prezent în arest preventiv sub acuzaţii de luare de mită şi trafic de influenţă.
Moţiunea a fost semnată de 42 de parlamentari comunişti şi socialişti. Pentru ca guvernul să fie demis sunt necesare 51 de voturi.
Potrivit analiştilor, voturile lipsă ar putea fi veni din rândul democraţilor care au lăsat să se înţeleagă că şi-ar putea retrage susţinerea pentru guvernul condus de Valeriu Streleţ. Liberalii şi cei trei deputaţi din grupul fostului premier Iurie Leancă au anunţat că nu vor vota pentru moţiune.
Cu puţin înainte de începerea şedinţei parlamentului, premierul Valeriu Streleţ a precizat, într-o conferinţă de presă, că nu îşi dă demisia din funcţia de şef al guvernului, aşa cum îi solicitase anterior Partidul Democrat, considerând că demisia sa ar însemna ”asumarea unei enorme responsabilităţi în faţa unor consecinţe foarte grave”.
Dezbaterea moţiunii are loc pe fondul unui protest organizat de Partidul Socialiştilor, al lui Igor Dodon, în faţa clădirii parlamentului, manifestanţii cerând demisia guvernului Streleţ. Potrivit Radio Chişinău, în zonă a fost mobilizat un efectiv important de poliţişti. (agerpres/ FOTO www.flux24.ro)
Soarta guvernului de la Chişinău rămâne incertă după ce Partidul Democrat a cerut miercuri seara demisia premierului Valeriu Streleţ (liberal-democrat), o condiţie ce ar permite ‘resetarea’ alianţei de guvernare, care, după arestarea lui Vlad Filat, a pierdut majoritatea parlamentară, relatează Radio Chişinău.
În afară de PD, din alianţa de guvernare de la Chişinău mai fac parte Partidul Liberal Democrat (PLDM), al lui Valeriu Streleţ, preşedinte interimar al formaţiunii după arestarea lui Vlad Filat într-un megascandal de corupţie, şi Partidul Liberal (PL), condus de Mihai Ghimpu.
Democraţii, a declarat miercuri seară liderul PD, Marian Lupu, au obiecţii importante faţă de Valeriu Streleţ, deoarece acesta, în opinia lor, a acţionat în ultimul timp nu ca un prim-ministru, ci ca apărător al fostului său şef de partid Vlad Filat, arestat pentru acte de corupţie.
Acuzându-i pe liberal-democraţi de încălcarea acordului de constituire a alianţei, liderul PD a indicat că demisia premierului ar fi preferabilă demiterii prin moţiune de cenzură pentru suspiciuni de corupţie.
Premierul liberal-democrat Valeriu Streleţ a respins acuzaţiile de corupţie ce îi sunt aduse de democraţi. După o şedinţă miercuri seara, la sediul PLDM, el calificat solicitarea democraţilor privind demisia sa ca pe o variantă de rezervă şi a declarat că o decizie în acest sens va fi anunţată înainte de sesiunea în plen a parlamentului. Acesta se va reuni joi pentru a supune la vot o moţiune de cenzură împotriva actualului guvern.
Valeriu Streleţ a mai precizat că formaţiunea sa ar fi de acord cu atragerea deputaţilor din grupul condus de Iurie Leancă în alianţa de guvernare.
Liderul PL, Mihai Ghimpu, afirmase anterior că formaţiunea nu va participa la votarea moţiunii de cenzură, dar nu a exclus totuşi ca guvernul premierului Valeriu Streleţ să fie demis pentru corupţie.
Cei trei deputaţi ai grupului fostului premier Iurie Leancă nu vor susţine nici ei moţiunea şi se vor abţine de la vot. Iurie Leancă a declarat că guvernul Streleţ este unul compromis, dar nu doreşte destabilizarea situaţiei şi deturnarea parcursului european al Republicii Moldova.
Moţiunea de cenzură împotriva guvernului Streleţ a fost semnată de 42 de deputaţi comunişti şi socialişti. Pentru ca guvernul să fie demis sunt necesare cel puţin 51 de voturi. (Agerpres/ FOTO ziuaconstanta.ro)