Republica Moldova: Noile norme de funcţionare a şcolilor cu predare în limba română în Transnistria ar urma să intre astăzi în vigoare
Publicat de gabrielarotaru, 31 ianuarie 2018, 13:16
Noile norme de funcţionare a şcolilor cu predare în limba română din Transnistria ar urma să intre în vigoare începând de miercuri, după ce aşa-zisul preşedinte transnistrean Vadim Krasnoselski a promulgat cu o zi în urmă completările la un proiect de lege în acest sens, relatează portalul Deschide.md.
Proiectul de lege a fost elaborat de guvernul separatist de la Tiraspol la iniţiativa aşa-numitului Minister de Externe transnistrean şi a fost adoptat săptămâna trecută de Sovietul Suprem (parlamentul) în două lecturi. La baza acesteia se află patru decizii protocolare convenite anul trecut de către oficiali moldoveni şi transnistreni.
Radio Chişinău aminteşte că, în noiembrie 2017, reprezentanţii Chişinăului şi Tiraspolului au semnat patru decizii protocolare privind funcţionarea şcolilor cu predare în limba română din stânga Nistrului, accesul fermierilor la terenurile agricole pe teritoriul controlat de separatişti, reluarea interconexiunii telefonice şi apostilarea diplomelor eliberate de Universitatea din Tiraspol.
Directorul liceului Lucian Blaga din Tiraspol, Ion Iovcev, a declarat miercuri pentru postul respectiv de radio că şcolile cu predare în limba română din regiunea transnistreană aşteaptă cu mare nerăbdare punerea în practică a prevederilor protocolului semnat la sfârşitul anului trecut de către Chişinău şi Tiraspol.
”În protocol se spune că va fi semnat un contract de chirie a clădirii pentru o perioadă de 10 ani, cu o plată simbolică de 1.000 de lei (moldoveneşti) pe lună. Până acum plăteam 600.000 de lei (moldoveneşti) pe an. Care e situaţia acum? În anul 2018 încă nu am plătit pentru chirie, dar ne-au sunat de la administraţie şi ne-au spus să nu ne grăbim cu plata. M-au sunat în seara zilei de 29 ianuarie şi mi-au spus că se pregăteşte semnarea acestui contract din partea administraţiei locale’‘, a declarat Ion Iovcev.
În Transnistria funcţionează opt şcoli cu predare în limba română în baza programelor de învăţământ ale Republicii Moldova. În aceste şcoli studiază peste 1.000 de copii. Administraţia separatistă din Transnistria obstrucţionează activitatea acestor şcoli, cerând ca acestea să fie înregistrate la Tiraspol, să plătească impozite în conformitate cu legislaţia locală, iar procesul educaţional să se desfăşoare după legile transnistrene. Această problemă a constituit de numeroase ori subiect de examinare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), potrivit căreia Federaţia Rusă se face responsabilă de limitarea dreptului la predare şi la educaţie în limba maternă în Transnistria. Problema a rămas însă nerezolvată până acum, iar Chişinăul abordează această problemă la toate negocierile vizând reglementarea diferendului transnistrean, conform Deschide.md. (Agerpres/ FOTO independent.md)