Republica Moldova: Prima şedinţă de judecată în dosarul ex-premierului Vlad Filat
Publicat de Andreea Drilea, 29 decembrie 2015, 08:48 / actualizat: 29 decembrie 2015, 10:50
Fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, ex-liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova PLDM, urmează să compară marţi în faţa completului de judecată, într-o primă şedinţă a procesului, într-un dosar în care apare ca învinuit de trafic de influenţă şi corupere pasivă, relatează portalul IPN.md
Prima audiere în acest dosar va avea loc la Judecătoria Buiucani, a precizat Maria Vieru, purtătoare de cuvânt a Procuraturii Generale din Chişinău.
Procurorul anticorupţie, Adriana Beţişor, a comunicat că prejudiciul se ridică la 800 de milioane de lei. Potrivit procurorului, Vlad Filat ar fi recunoscut că a primit aceşti bani de la omul de afaceri Ilan Shor, în prezent primarul oraşului Soroca, dar nu ca mită, ci sub formă de cadouri.
Dimpotrivă, avocaţii lui Vlad Filat susţin că Adriana Beţişor a denaturat declaraţiile fostului premier Filat, încălcându-i în mod repetat prezumţia de nevinovăţie. Apărarea insistă că Filat nu a recunoscut că ar fi primit bani din partea omului de afaceri Ilan Shor, aşa cum a anunţat miercurea trecută procurorul de caz, într-o conferinţă de presă.
Apărarea precizează că atât fostul şef al executivului de la Chişinău, cât şi avocaţii săi au fost informaţi abia la 22 decembrie despre finalizarea urmăririi penale. Potrivit avocaţilor, atât învinuitul, cât şi apărătorii acestuia au fost lipsiţi astfel de timpul necesar pregătirii unei apărări eficiente. Mai mult, avocaţii susţin că procuroarea Beţişor a prezentat anumite presupuneri şi învinuiri drept fapte deja probate, inducând în eroare opinia publică cu privire la suspiciunile de vinovăţie împotriva lui Vlad Filat.
Potrivit acuzării, Vlad Filat ar fi beneficiat de transferuri bancare însumând peste 391 de milioane de lei moldoveneşti, iar suma în numerar de care a beneficiat este estimată la 398 de milioane de lei. ‘Sursele financiare au provenit exclusiv de la Banca de Economii (BEM). Banii erau transmişi prin transferuri bancare sau direct, în numerar, prin intermediul persoanelor pe care le considera de încredere’, a precizat procuroarea.
BEM este una dintre cele trei bănci implicate în aşa-numitul furt al secolului, cum a fost denumită de presă deturnarea unui 1 miliard de dolari la sfârşitul anului 2014, fapt ce a destabilizat puternic sistemul bancar al republicii şi a condus în cele din urmă la ample proteste de stradă şi la o criză politică.
Dacă va fi găsit vinovat, fostul premier riscă o pedeapsă de la 7 la 15 ani de închisoare, cu interzicerea dreptului de a deţine anumite funcţii publice, potrivit IPN.md.
(Agerpres/FOTO arhivă adevarul.ro)