Republica Moldova: Reforma în justiţie va fi considerată încheiată când procuratura va fi depolitizată (Tapiola)
Publicat de Lucian Bălănuţă, 14 aprilie 2015, 14:44
Republica Moldova nu duce lipsă de asistenţă în sectorul justiţiei din partea Uniunii Europene, ci de voinţă politică pentru a aplica reformele, a declarat şeful delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, într-un interviu acordat marţi Radio Moldova, citat de Jurnal.md.
‘Este regretabil faptul că transpunerea în practică a reformei în justiţie a încetinit într-adevăr în a doua jumătate a anului 2014, iar aceasta a afectat atingerea obiectivelor convenite în cadrul programului nostru de suport bugetar pentru sectorul justiţiei’, a menţionat Tapiola, evidenţiind că o prioritate în domeniul justiţiei trebuie să fie reforma procuraturii în Republica Moldova.
Un alt aspect pe care oficialul european îl consideră prioritar este lupta cu corupţia, care, în opinia sa, se desfăşoară foarte lent. Combaterea corupţiei este obstrucţionată de lipsa voinţei politice şi un cadru juridic deficitar, a subliniat şeful misiunii UE la Chişinău.
De asemenea, oficialul european a specificat că implementarea reformei justiţiei în Republicii Moldova nu se va termina în 2016, chiar dacă se pot bifa măsuri realizate din punct de vedere tehnic.
În interviu, reprezentantul UE la Chişinău a declarat că reforma va fi considerată încheiată atunci când cetăţenii Republicii Moldova vor aprecia că ţara lor are un sistem judecătoresc funcţional şi independent, atunci când Centrul Naţional Anticorupţie şi Comisia Naţională de Integritate vor funcţiona într-un mod similar cu instituţiile din statele membre ale Uniunii Europene, iar procuratura va deveni o instituţie depolitizată şi complet independentă, după cum subliniază Jurnal.md.
(Agerpres, Jurnal.md/ FOTO deschide.md)