Rusia nu va face niciun pas înapoi anul viitor (analişti politici)
Publicat de Lucian Bălănuţă, 29 decembrie 2014, 17:29
Nici un pas înapoi’ este faimosul ordin dat de Stalin trupelor sovietice în al Doilea Război Mondial, formulă pe care şi actualul preşedinte rus Vladimir Putin şi-a însuşit-o în perspectiva unui an 2015 ce se anunţă foarte greu pentru ţara sa, consemnează luni agenţia EFE într-un comentariu întocmit pe baza opiniilor exprimate de mai mulţi analişti politici.
‘Nu va fi nicio retragere. S-au luat decizii prea radicale în Crimeea şi în Ucraina pentru a mai putea să dăm înapoi. În plus, nu există altă cale’, afirmă Fiodor Lukianov, directorul revistei Russia in Global Affairs. Dar ‘anul viitor va fi foarte greu pentru Rusia şi cel mai rău este că guvernul nu pare să aibă un program clar pentru a depăşi criza’, recunoaşte el.
Revoluţia de pe Euromaidan, anexarea Crimeii, războiul din Ucraina şi criza economică provocată în Rusia de scăderea preţului petrolului şi de devalorizarea rublei, toate sunt moşteniri ale anului 2014 care nu anunţă un an promiţător.
Însă orice s-ar întâmpla, analiştii ruşi intervievaţi de agenţia spaniolă de presă sunt toţi de acord că Vladimir Putin va rămâne ferm pe poziţii în Ucraina şi va insista ca autorităţile de la Kiev să recunoască liderii separatişti drept interlocutori şi să amendeze Constituţia astfel încât Ucraina să devină o federaţie în care drepturile minorităţii rusofone să fie respectate.
În acelaşi timp, Rusia va continua să sprijine rebelii din estul Ucrainei, dar cum Moscova nu a câştigat deocamdată nimic din acest război, singurul efect fiind deteriorarea relaţiilor cu Occidentul, i-ar conveni o îngheţare a conflictului, la fel ca în Transnistria, apreciază la rândul său Gheorghi Cizhov, directorul unui centru de stiinţe politice.
De asemenea, Putin nu se va arăta dispus nici la concesii faţă de statele occidentale pentru a obţine o ridicare a sancţiunilor. Dacă în cazul Uniunii Europene interesele comerciale reciproce vor face loc dialogului, o ameliorare a relaţiilor cu SUA este puţin probabilă, mai ales după ce Congresul american a autorizat Casa Albă să instituie noi sancţiuni împotriva companiilor Gazprom şi Rosoboronexport, aceasta din urmă deţinând monopolul exporturilor ruseşti de armament.
Generalul sovietic Leonid Ivaşov, în prezent preşedinte al Academiei de probleme geopolitice, consideră că Putin a ajuns la concluzia că în Ucraina se desfăşoară ‘un proces de distrugere a civilizaţiei ruse şi ortodoxe’, motiv pentru care liderul de la Kremlin ‘a cerut în discursul despre starea naţiunii consolidarea principiilor istorice şi spirituale’, el apreciind de asemenea că ‘pentru a face faţă confruntării cu Occidentul, Rusia trebuie să se alieze cu statele vecine şi să creeze o uniune eurasiatică’.
Totuşi, Rusia ‘nu va redeveni o putere mondială cum a fost Uniunea Sovietică’, lucru de care Putin este conştient, dar va alege în schimb restaurarea hegemoniei ruse la nivel regional, anticipează directorul revistei Russia in Global Affairs. Această opinie este împărtăşită şi de istoricul Nikita Petrov, care este de părere că, dacă statele occidentale vor încerca să frâneze expansionismul rusesc, atunci Putin ar putea aplica doctrina ‘suveranităţii limitate’, adică să-şi impună voinţa în spaţiul vital rusesc.
Dar problema cea mai serioasă a lui Putin va fi anul viitor economia, care conform previziunilor oficiale va intra în recesiune, subliniază analiştii citaţi, ei avertizând că, în eventualitatea agravării crizei, guvernul s-ar putea vedea obligat să caute un alt model de dezvoltare economică, iar dacă nivelul de trai al cetăţenilor va avea de suferit, atunci oamenii ar putea cere idei noi. Deocamdată, prin instituirea unui embargou asupra majorităţii produselor agroalimentare importate din statele ce au adoptat sancţiuni împotriva Rusiei, aceasta din urmă a optat pentru un fel de autarhie în industria agroalimentară.