Scăderea poluării atmosferice ar putea aduce economii de 183 miliarde de euro până în 2025 (raport)
Publicat de Andreea Drilea, 11 octombrie 2018, 10:34
Scăderea poluării atmosferice ar putea aduce economii cetăţenilor europeni în valoare de 183 miliarde de euro până în 2025, se arată în raportul ‘Provocarea aerului curat’, remis joi AGERPRES.
Raportul identifică soluţii inovatoare în privinţa crizei în creştere din sănătate şi economie.
Raportul, realizat de InnoEnergy şi Deloitte, reprezintă un răspuns la concluziile ultimelor studii ale Comisiei Europene potrivit cărora reziduurile din aer sunt responsabile pentru un deces prematur din zece în întreaga lume şi vor costa Uniunea Europeană 475 miliarde de euro între 2018 şi 2025. Cu alte cuvinte, 2,9% din media anuală a PIB.
Lansat la Bruxelles raportul conturează o imagine detaliată asupra problemelor calităţii aerului pe întregul continent, punând accent pe soluţii concrete, inovatoare de transport şi încălzire cu scopul de a proteja cetăţenii Europei de poluare şi de impactul acesteia asupra sănătăţii.
Jerzy Buzek, preşedintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare şi Energie a Parlamentului European atenţionează că poluarea aerului este una dintre cele mai critice probleme din punct de vedere al sănătăţii publice din acest secol, fiind motivul unui deces prematur din zece în toată lumea, însumând peste 400.000 de morţi premature în Europa, anual.
‘Nu avem voie să uităm faptul că o calitate scăzută a aerului are un impact diferit de la om la om. Există variaţii regionale cu privire la cauzele şi efectele poluării aerului, cu o mare parte a poluării din Europa de Vest venind din transport, pe când în Europa de Est principala cauza este căldura. Dar, pretutindeni, cum s-a menţionat şi în raport, tinerii sunt printre cei mai afectaţi’, spune Irena Pichola, lider al Consultanţei privind Durabilitatea în Europa Centrală la Deloitte.
Cu o creştere de 100 de unităţi a indicelui PM, ce măsoară pulberi în suspensie, se poate ajunge la o scădere a mediei aşteptate de viaţă cu 2,3 ani la copiii cu vârsta până în 5 ani.
(Agerpres/FOTO arhivă ucsusa.org)