Securitatea energetică a Republicii Moldova depinde de infrastructura din zona transnistreană
Publicat de gabrielarotaru, 29 octombrie 2022, 08:13
Contractele comerciale semnate cu România asigură în prezent o treime din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova, însă țara vecină depinde în mare parte de energia provenind din Transnistria.
Ieri a avut loc o întâlnire în acest sens, în paralel cu negocierea prelungirii contractelor cu Bucureștiul.
Securitatea energetică a Republicii Moldova depinde de infrastructura din zona transnistreană, unde se află Centrala Electroenergetică, care produce cea mai mare parte din curentul electric consumat. Odată cu limitarea livrărilor de gaze rusești, centrala transnistreană nu mai poate produce cantitățile contractate de Chișinău și asigură malul drept cu circa jumătate din necesar. Între timp, autoritățile de la Chișinău și București negociază posibilitatea prelungirii contractelor comerciale de procurare a energiei electrice din România, a comunicat pentru Radio Chișinău, directorul Energocom, Victor Bânzari. Cele 3 contracte comerciale cu România asigură în prezent o treime din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova. Două dintre ele, semnate cu companiile de stat românești Hidroelectrica și Nuclearelectrica, expiră la sfârșitul acestei luni. Deficitul de energie electrică, de aproximativ 8 % este asigurat, la fel, din România, prin contract de avarie.
Odată cu conectarea Republicii Moldova la sistemul energetic european, Chișinăul nu mai este vulnerabil în fața șantajului energetic al Tiraspolului. Dimpotrivă, regiunea transnitreană devine mai dependentă de Chișinău. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)