Şeful FMI avertizează că este puţin probabilă o redresare completă până în 2021
Publicat de , 18 mai 2020, 18:37
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a avertizat luni că va dura mai mult decât s-a estimat până când economia mondială se va redresa complet din şocul cauzat de pandemia de coronavirus (COVID-19) şi a atras atenţia asupra protecţionismului, transmite Reuters.
FMI va înrăutăţi probabil estimările privind evoluţia PIB-ului global în acest an, fiind aşteptată anul viitor doar o redresare parţială, în loc de o creştere de 5,8% previzionată anterior, a declarat Kristalina Georgieva.
În cel mai nou raport ‘World Economic Outlook’, publicat în aprilie de FMI, instituţia financiară internaţională prognoza că PIB-ul mondial va înregistra un declin de 3% în acest an. Însă, acest scenariu se baza pe ipoteza că pandemia va dispărea în a doua jumătate a acestui an, iar măsurile de izolare vor putea fi ridicate treptat, astfel că, în 2021, economia mondială va reveni la o creştere de 5,8%. Însă, FMI a avertizat încă din aprilie că estimările sale sunt precare şi depind de datele disponibile.
Într-un interviu acordat Reuters, oficialul FMI a explicat că datele din întreaga lume sunt mai slabe decât se previziona.
‘Evident, asta înseamnă că va dura mult mai mult până vom avea o redresare completă din această criză’, a declarat Georgieva.
Noile previziuni ale FMI urmează să fie date publicităţii în iunie.
Întrebată despre escaladarea tensiunilor comerciale dintre SUA şi China – cele mai mari economii mondiale – Georgieva a declarat că a cerut statelor membre să menţină deschise comunicaţiile şi fluxurile comerciale, care au susţinut creşterea economiei mondiale timp de decenii.
‘Avem nevoie să păstrăm deschise fluxurile comerciale, în special pentru furnizarea de echipamente medicale, şi, pe termen lung, să găsim un mod de a depăşi ce se întâmplă în această perioadă de criză. Vrem să continuăm să construim un viitor mai prosper pentru toţi, depăşind temerile care ar putea apărea în această criză’, a afirmat directorul general al Fondului.
Preşedintele Donald Trump ameninţă China cu impunerea de noi tarife vamale şi a sugerat că ar putea închide prima fază a acordului comercial dintre SUA şi China. Oficiali de rang superior din domeniul comerţului din cele două ţări au declarat că vor promova implementarea acordului comercial iniţial, dar unii observatori susţin că nivelul achiziţiilor de bunuri americane de către autorităţile de la Beijing este mult sub cel convenit.
Retragerea în protecţionism ar putea slăbi perspectivele de redresare a economiei globale în acest moment critic, a avertizat Georgieva.
De la începutul crizei, FMI a furnizat asistenţă de urgenţă pentru 56 de ţări care au cerut ajutor şi va decide cât mai curând posibil în legătură cu alte 47 de solicitări, a precizat directorul general al Fondului Monetar Internaţional.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)