Situaţie disperată şi pericol de epidemii în tabăra de refugiaţi palestinieni de la Yarmouk în Siria
Publicat de Andreea Drilea, 19 august 2015, 17:41
Agenţia Naţiunilor Unite pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) a confirmat miercuri şase cazuri de febră tifoidă în tabăra de la Yarmouk, în Siria, avertizând asupra pericolului izbucnirii unor epidemii din cauza condiţiilor de trai şi sanitare extrem de precare, transmite Reuters.
‘Îngrijorarea noastră este că aceste cazuri de febră tifoidă reprezintă doar vârful aisbergului, pentru că erodarea serviciilor de sănătate şi standardele îngrozitoare de sănătate publică creează un risc uriaş de izbucnire a unor epidemii’, a declarat purtătorul de cuvânt al UNRWA, Chris Gunness, evocând o ‘situaţie disperată’. Cazurile au fost depistate în urma a peste 200 de consultaţii medicale efectuate asupra rezidenţilor de la Yarmouk de către UNRWA, care a obţinut această permisune pentru prima dată din luna iunie.
Tabăra de la Yarmouk, înfiinţată în 1957, în apropiere de Damasc, pentru a adăposti refugiaţi palestinieni, a devenit un simbol al situaţiei disperate a locuitorilor din teritoriul controlat de rebeli de când armata guvernamentală a început asediul în 2013.
Luptători ai Statului Islamic au atacat tabăra în luna aprilie, dar s-au retras în scurt timp după ce şi-au înfrânt rivalii din Aknaf al Maqdis, cea mai puternică forţă la Yarmouk rămânând Nusra, afiliată Al-Qaida.
Luptele din interiorul şi din jurul taberei au lăsat circa 18.000 de persoane, printre care 3.500 de copii, fără hrană, apă şi medicamente, situaţie ce a determinat agenţiile umanitare să ceară părţilor în conflict să permită accesul pentru asistenţă şi evacuări.
Peste 95% dintre refugiaţii palestinieni aflaţi în tabără depind de agenţia ONU pentru proviziile zilnice de alimente, apă şi pentru asistenţa medicală, a subliniat Gunness. ‘Femei mor la naştere din cauza lipsei medicamentelor, copiii sunt nevoiţi să mănânce iarbă pentru că nu există alimente, iar conducta principală de apă nu mai funcţionează din septembrie anul trecut’, a descris el situaţia de la Yarmouk, insistând că ‘niciodată nu a fost mai urgentă nevoia unui ajutor umanitar’.
Înainte de declanşarea conflictului în Siria, în martie 2011, la Yarmouk se aflau circa 160.000 de palestinieni.
(Agerpres/FOTO arhivă stiripesurse.ro)