Spania se confruntă de mai mulţi ani cu o secetă severă
Publicat de Andreea Drilea, 22 august 2024, 11:50
Spania se confruntă de mai mulţi ani cu o secetă severă, care a generat numai anul trecut pagube de cel puţin 5,5 miliarde de euro.
În unele regiuni, precum Costa Blanca, s-a ajuns ca localnicii şi turiştii să stea la coadă pentru apa de băut, pentru că cea de la robinet nu mai este potabilă. Sunt afectate puternic agricultura şi turismul, iar produsele alimentare sunt tot mai scumpe.
Corespondentul RRA Alin Petrică sintetizează rezultatele ultimului studiu despre amploarea secetei în Spania: Studiul se referă la anul 2023, pentru că acesta reprezintă un record negativ în ceea ce priveşte acest fenomen. Cel puţin în unele comunităţi, nivelul secetei a fost nemaiîntâlnit de când se fac măsurători. Catalonia este exemplu cel mai elocvent. Aici, abia la începutul acestei luni a fost ridicată starea de urgenţă provocată de seceta extremă. Cele 5,5 miliarde de euro se referă numai la acest fenomen, se mai adaugă cel puţin 1,5 miliarde pagube provocate de inundaţii. Cele mai afectate sectoare sunt agricultura şi turismul. Pe de o parte, agricultorii se plâng de pierderi care le înjumătăţesc producţia. Pe de altă parte, în turism, marii jucători au fost nevoiţi să investească în infrastructură nouă, care să scadă consumul de apă. Sunt însă şi pierderi care nu sunt contorizate. Ele sunt la nivelul spaniolilor de rând. Ei trebuie să plătească în plus pentru produsele alimentare mai scumpe din cauza secetei şi tot ei trebuie să facă faţă restricţiilor de consum de apă potabilă de la reţeaua publică. În acest moment, în mai multe localităţi din regiunea Alicante, pe coasta mediteraneană a Spaniei, apa la robinet, nu este potabilă. Din cauza consumului ridicat şi a lipsei ploii, rezervoarele subterane a scăzut atât de mult nivelul încât s-a ajuns la cel al mării. Apa a devenit astfel sărată. Oamenii trebuie să cumpere apă îmbuteliată sau să o primească de la autorităţi, care o distribuie în pieţele publice, însă asta nu rezolvă nevoia de apă pentru alte activităţi ca spălatul sau udatul grădinilor.
Rador/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro