Standarde minime, la nivel european, privind concediul de paternitate şi pentru creşterea copilului, aprobate de Guvern
Publicat de Andreea Drilea, 30 noiembrie 2022, 06:35
Guvernul a aprobat marţi introducerea unor standarde minime la nivel european privind concediul de paternitate, concediul pentru creşterea copilului şi concediul îngrijitorilor, prin modificări aduse la actul normativ care vizează concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.
‘Tot astăzi, a fost aprobată ordonanţa de urgenţă care modifică şi completează actul normativ care vizează concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor. Câteva dintre elementele de noutate ale acestui act normativ, care transpune integral în legislaţia noastră Directiva europeană 2019/1158 privind echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată a părinţilor şi îngrijitorilor. Aceasta introduce, la nivel european, standardele minime privind concediul de paternitate, concediul pentru creşterea copilului şi concediul îngrijitorilor’, a declarat Cărbunaru, marţi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
El a oferit şi câteva exemple legate de modificările sau completările pe care noua ordonanţă de urgenţă le aduce.
Astfel, actul normativ prevede extinderea perioadei netransferabile de concediu pentru creşterea copilului în cazul părintelui care nu a solicitat iniţial acest drept, de la cel puţin o lună la cel puţin două luni din perioada totală a concediului, dacă ambii părinţi îndeplinesc condiţiile legale.
Totodată, se majorează nivelul de venituri supuse impozitului ce poate fi obţinut de părinte în cursul unui an calendaristic, în perioada concediului pentru creşterea copilului, de la cinci la opt indemnizaţii pentru creşterea copilului în cuantum minim, respectiv de la 6.500 de lei la 10.512 lei.
De asemenea, prin noul act normativ sunt recalculate cuantumurile indemnizaţiei în cazul obţinerii unor venituri suplimentare în perioada de la îndeplinirea de către copii, la vârste de doi ani, respectiv trei ani, în cazul copilului cu dizabilităţi, alături de suspendarea sau încetarea plăţii indemnizaţiei în cazul în care certificatul de încadrare cu un anumit grad de dizabilitate expiră în perioada concediului de creştere a copilului.
El a menţionat şi introducerea concediului şi a indemnizaţiei de acomodare pentru părinţii adoptatori, ca perioadă asimilată pentru dobândirea dreptului de concediu pentru creşterea copilului şi la indemnizaţie.
‘De asemenea, ordonanţa prevede că atunci când persoanele care realizează în aceeaşi lună venituri atât în ţară, cât şi în statele Uniunii Europene care aplică regulamentul 883 per 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, dar fără a suprapune perioadele de activitate, să se ia în calcul acordarea dreptului de concediu pentru creşterea copilului şi indemnizaţiei sumele obţinute în ambele ţări.
În plus, a menţionat Cărbunaru, tot astăzi Guvernul a decis suplimentarea cu 50% a indemnizaţiei lunare pentru copiii născuţi din sarcini gemelare de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil, respectiv 50% în plus la indemnizaţia mamei pentru fiecare copil.
‘Este o măsură care se va aplica şi pentru sarcinile suprapuse, respectiv pentru mamele care nasc în perioada concediului de îngrijire copil. Aceste sume nu pot fi mai mici decât 1.314 lei, este o valoare fixă pe care, în prezent, mamele de gemeni, tripleţi sau cu sarcini suprapuse o primesc, suma obţinută ca rezultat al înmulţirii cu 2,5 a acestei valori indicator social de referinţă având o valoare de 525,5 lei. Aşadar, totalul este de 1.314 lei. Noile reglementări se aplică de la 1 ianuarie 2023, mai puţin cele care vizează majorarea de la o lună la două luni, pentru perioada de netransferabilitate între părinţi, care se aplică pentru cererile depuse începând cu 1 ianuarie 2023’, a mai explicat Cărbunaru. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă