Starea celor doi pompieri români care au ajuns la Bruxelles, după tragedia de la Crevedia
Publicat de Andreea Drilea, 27 august 2023, 14:14
UPDATE – Starea celor doi pompieri români care au ajuns astăzi la Bruxelles, după tragedia de la Crevedia, este stabilă.
Unul dintre medicii belgieni care i-au preluat pe cei doi, i-au spus corespondentului RRA Bogdan Isopescu faptul că echipamentele de protecţie ale salvatorilor români i-au protejat pe aceştia suficient de bine, astfel că în prezent ei au arsuri pe 10 % din suprafaţa mâinilor şi a feţei.
Ei vor fi trataţi timp de aproximativ o lună în capitala belgiană. Rador
Trei explozii au avut loc aseară la o staţie GPL din localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa.
Deflagraţiile au fost urmate de un incendiu masiv şi un bilanţ nedorit: un mort şi 58 de răniţi. Dintre răniţi, peste 20 sunt pompieri, unii în stare gravă. Prima explozie s-a produs în momentul în care angajaţii staţiei de combustibili încercau să mute GPL-ul dintr-o cisternă în alta.
A doua deflagraţie a avut loc în timpul operaţiunilor de stingere şi astfel se explică numărul mare de răniţi din rândul pompierilor. Staţia GPL funcţiona mai mult ca un depozit, întrucât activitatea de vânzare de carburanţi fusese suspendată de ISU.
A fost activat Mecanismul European de Protecţie Civilă pentru transferul victimelor în străinătate. Primii doi pompieri au fost transferaţi deja, iar în jurul acestei ore este programat un nou transport, după cum a declarat pentru Radio România Actualităţi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
Raed Arafat: Primii răniţi – cei doi pompieri – deja au decolat spre Bruxelles. Este pregătit al doilea avion de Ministerul Apărării şi al doilea echipaj SMURD, care urmează să plece spre Milano cu alţi doi răniţi, şi după prânz va fi al treilea transport, dar o să venim cu detalii mai multe despre el. Mi s-au oferit mai multe locuri din Germania şi din Norvegia şi din Italia, din Austria. Acuma totul depinde, bineînţeles, decizia la nivelul medicilor care ne vor spune care sunt pacienţii care consideră că trebuie să plece afară.
Reporter: În legătură cu incidentul propriu-zis, domnule Arafat, cum consideraţi că au răspuns echipele de intervenţie la această situaţie?
Raed Arafat: Cum se răspunde la o explozie în primul rând şi la un incendiu de această amploare, deci au fost victime de la început. Acum, ca parte de intervenţie, foarte important a fost stabilirea unui perimetru ca oamenii să rămână departe – şi aici pot să spun că s-a insistat mult pe acest aspect -, introducerea roboţilor care au intervenit şi au înlocuit o parte din pompieri care erau foarte aproape de cisternă şi cred că şi asta poate că a avut un impact, dar complexitatea intervenţiei, faptul că a avut un efect asupra unor case din jur, normal că a solicitat pompierilor să fie prezenţi şi să lucreze acolo şi să limiteze propagarea incendiului şi să încerce să prevină şi explozia prin răcire a cisternelor care au fost acolo.
Realizator: L-aţi ascultat pe şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, în dialog cu colegul nostru Ciprian Sasu.
Ce responsabili de tragedia de la Crevedia trebuie identificaţi pentru a răspunde conform legii, a declarat ministrul de interne, Cătălin Predoiu. Într-o postare pe o reţea de socializare, demnitarul le-a mulţumit pompierilor salvatori, poliţiştilor şi jandarmilor care au asigurat măsurile necesare pentru finalizarea intervenţiei şi limitarea efectelor exploziilor şi incendiului.
Premierul Marcel Ciolacu a fost azi-noapte la Spitalul Floreasca pentru a vedea starea pacienţilor răniţi în exploziile de la Crevedia. Prioritatea este acum să salvăm viaţa oamenilor, a scris el pe facebook.
Şi preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat pe această temă. De îndată ce situaţia din zona de risc va fi stabilizată, trebuie demarată rapid o anchetă pentru a afla dacă legea şi regulile au fost încălcate, a menţionat şeful statului pe o reţea de socializare.
Rador/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro