SUA: Orice intervenţie rusă în Ucraina va fi considerată o invazie. Lavrov cere sprijinul american pentru o misiune umanitară. Poroşenko: „Suntem pregătiţi să acceptăm ajutor umanitar internaţional”
Publicat de Lucian Bălănuţă, 9 august 2014, 08:29 / actualizat: 10 august 2014, 8:33
Orice intervenţie rusă în estul Ucrainei sub pretextul ajutoarelor umanitare va fi considerată „o invazie”, avertizează ambasadorul Statelor Unite la ONU, Samantha Power, citată de Euronews. Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko s-a declarat pregătit să accepte o misiune umanitară la Lugansk, cu condiţia ca aceasta să fie internaţională, să nu aibă caracter militar şi să treacă prin posturile de frontieră controlate de Kiev.
UPDATE 23:04 Ucraina, pregătită să accepte o misiune umanitară internaţională la Lugansk
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko s-a declarat pregătit să accepte o misiune umanitară la Lugansk, un bastion separatist din estul Ucrainei, cu condiţia ca aceasta să fie internaţională, să nu aibă caracter militar şi să treacă prin posturile de frontieră controlate de Kiev, relatează AFP.
În cursul unei conversaţii telefonice cu cancelarul german Angela Merkel, Poroşenko a informat-o în legătură cu discuţiile sale în sens acest cu preşedintele Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) Peter Maurer şi alţi parteneri internaţionali, a anunţat preşedinţia ucraineană într-un comunicat.
„Suntem pregătiţi să acceptăm ajutorul umanitar dacă această misiune este internaţională, fără nicio componentă militară şi trece prin posturile de frontieră controlate de grănicerii ucraineni”, a subliniat Poroşenko, citat într-un comunicat.
În cursul unei reuniuni de urgenţă la ONU, vineri, Rusia a propus să efectueze o „misiune umanitară” sau să creeze culoare umanitare pentru a veni în ajutorul populaţiei din estul Ucrainei.
Această propunere a fost respinsă de autorităţile de la Kiev şi occidentali, care se tem că misiunea ar putea servi drept pretext pentru o invazie.
La Lugansk, autorităţile locale au apreciat situaţia ca fiind „critică”, în contextul în care fieful separatist nu mai are, de o săptămână, curent electric, apă curentă sau reţea de telefonie, iar benzina şi rezervele de hrană se epuizează rapid.
UPDATE 21:55 O intervenţie a Rusiei în Ucraina ar fi „inacceptabilă”, au apreciat Barack Obama şi Angela Merkel
Orice fel de intervenţie rusă în Ucraina, chiar sub pretexte umanitare, ar fi „inacceptabilă” fără acordul expres al Kievului, au convenit, sâmbătă, preşedintele american, Barack Obama, şi cancelarul german, Angela Merkel, în cursul unei conversaţii telefonice, relatează AFP.
„Cei doi lideri sunt de acord asupra faptului că orice fel de intervenţie rusă în Ucraina, chiar sub pretexte umanitare, este inacceptabilă fără autorizarea expresă şi oficială a Guvernului Ucrainei”, a anunţat Casa Albă într-un comunicat.
„Aceasta ar încălca legea internaţională şi ar conduce la consecinţe suplimentare”, a adăugat Executivul american, referindu-se la numeroasele sancţiuni economice contra Moscovei intrate deja în vigoare.
La rândul său, Berlinul a subliniat că un convoi umanitar poate fi trimis în zonă doar „sub egida Comitetului Internaţional al Crucii Roşii” şi „cu sprijinul Guvernului ucrainean”.
Pe de altă parte, Christiane Wirtz, o purtătoare de cuvânt a Guvernului german, a precizat că Angela Merkel a vorbit pe această temă cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, în paralel cu discuţia purtată cu Barack Obama.
Obama şi Merkel au reînnoit îndemnul către Rusia pentru a găsi o soluţie politică la criză.
Barack Obama a avut acelaşi discurs şi în cursul unei discuţii telefonice purtate mai devreme cu premierul britanic David Cameron.
La răndul său, Moscova a deminţit că ar intenţiona să intervină militar în Ucraina, aşa cum a acuzat-o Kievul.
UPDATE 21:40 Serghei Lavrov a solicitat sprijinul american pentru o misiune umanitară în Ucraina
Ministrul urs de Externe, Serghei Lavrov, a solicitat, sâmbătă, sprijinul american pentru un proiect rus de misiune umanitară în estul Ucrainei, a anunţat Ministerul rus de Externe, relatează AFP.
Serghei Lavrov l-a sunat pe omologul său american John Kerry „pentru a sublinia necesitatea unor măsuri de urgenţă în vederea opririi crizei umanitare iminente în sud-estul” Ucrainei, a anunţat un comunicat al ministerului.
Lavrov „a îndemnat (Statele Unite) să sprijine iniţiativa rusă de mobilizare a unei misiuni umanitare în sud-estul (Ucrainei), în coordonare cu toate structurile internaţionale competente”. (Mediafax/FOTO telegraph.co.uk)
Kerry i-a răspuns că „o astfel de acţiune este pe cale de a fi efectuată cu autorităţile ucrainene”, potrivit comunicatului diplomaţiei ruse.
„Rusia a exprimat preocupări similare privind situaţia civililor din Georgia în anul 2008, după care a atacat acest stat”, a spus Power.