Subiectul Schengen, pe agenda Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne
Publicat de Andreea Drilea, 4 decembrie 2023, 18:49
La Bruxelles, are loc Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, în cadrul căruia subiectul Schengen este readus în discuţie din perspectiva eficienţei gestionării problemei migraţiei.
În prima zi a consiliului, s-a discutat despre tragerea la răspundere a Rusiei atât din punct de vedere penal, cât şi financiar pentru invazia din Ucraina, dar şi despre eficientizarea activităţii Parchetului European.
Bogdan Isopescu are detalii: Miniştrii statelor membre şi procurorul-şef european, Laura Codruţa Kovesi, analizează ultima propunere legislativă privind transferul de proceduri în materie penală. Aceasta vine pe fondul intensificării criminalităţii transfrontaliere care a condus la situaţii în care mai multe state membre se ocupă separat de acelaşi caz, iar uneori nu există comunicare între aceste state şi astfel se pierd resurse. Un alt subiect din zona justiţiei este revizuirea Directivei privind drepturile victimelor. Această actualizare va stabili şi va consolida normele minime pentru a se asigura că victimele unei infracţiuni primesc sprijin, acces la informaţii, se pot adresa justiţiei şi pot obţine despăgubiri. În fine, statele membre analizează şi modul în care Rusia va putea fi trasă la răzpundere pentru războiul din Ucraina. Este vorba de aducerea în faţa justiţiei a celor vinovaţi, dar şi de utilizarea bunurilor ruseşti îngheţate în spaţiul internaţional pentru reconstrucţia Ucrainei. Comisarul pentru Justiţie, Didier Reynders: „Vrem ca toţi cei care sunt vinovaţi să fie deferiţi justiţiei şi toate statele membre se sfătuiesc pentru ca Rusia să plătească pentru tot răul făcut în Ucraina. A fost deschis şi registrul crimelor făcute de Rusia. Vorbim şi despre regimul compensărilor. Despre toate acestea discutăm şi cu procurorul şef Laura Kovesi, pentru că, dincolo de faptul că apreciem activitatea Parchetului European, putem face mereu îmbunătăţiri”. Mâine, în a doua zi a Consiliului Justiţie şi afaceri Interne, Comisia Europeană va prezenta barometrul Schengen la pachet cu situaţia dosarelor legislative privind migraţia. Este vorba de o analiză recurentă a stării spaţiului Schengen pe baza unor indicatori-cheie, cum ar fi numărul solicitanţilor de azil care au fost respinşi. România şi Bulgaria au derulat câteva proiecte-pilot în privinţa gestionării migraţiei. Interesul pentru România şi Bulgaria de a ieşi în evidenţă şi de a pune subiectul cât mai des pe masa Consiliului este cu atât mai necesar în condiţiile în care atât Comisia, cât şi preşedinţia spaniolă a Consiliului sunt susţinătorii intrării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen.
(RADOR/FOTO – imagine ilustrativă)