Sute de pompieri se luptă cu incendii de pădure în Franţa
![Sute de pompieri se luptă cu incendii de pădure în Franţa Sute de pompieri se luptă cu incendii de pădure în Franţa](https://www.radioiasi.ro/wp-content/uploads/2022/03/incendiu-vegetati-Galati-Copy.jpeg)
Publicat de gabrielarotaru, 8 iulie 2022, 11:22
Sute de pompieri se luptau joi cu un incendiu forestier amplificat de vânturi puternice declanşat în regiunea Cévennes din sudul Franţei, informează DPA.
Circa 100 de rezidenţi din regiunea Bordezac au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele, a anunţat joi seară prefectura din Nîmes. Alţi rezidenţi din apropiere au fost sfătuiţi să rămână în case pentru propria siguranţă.
Circa 600 de hectare de pădure au fost deja distruse de flăcări, iar în zonă au fost mobilizate 10 aeronave pentru stingerea incendiilor care să vină în sprijinul eforturilor pompierilor. Numărul pompierilor mobilizaţi urma să crească vineri la 950, iar numărul autospecialelor de pompieri, la 140.
Pompierii se luptă de asemenea cu incendii de pădure declanşate în alte regiuni din sudul Franţei ca urmare a unei perioade prelungite de secetă.
La periferia oraşului Arles, opt clădiri rezidenţiale şi mai multe sedii ale unor mici afaceri au fost distruse de flăcări, potrivit publicaţiei locale La Provence. Ziarul a adăugat că flăcările au fost împrăştiate de Mistral, un vânt regional din Franţa. Au fost mobilizaţi 120 de pompieri, o aeronavă pentru stingerea incendiilor şi un elicopter au fost mobilizate pentru stingerea incendiului.
”Acest vânt are caracteristica de a usca vegetaţia şi de a o face mai susceptibilă să ia foc, favorizând răspândirea flăcărilor”, a declarat David Gaidet, şeful serviciului local de pompieri, pentru publicaţia locală.
El a mai spus că, din cauza secetei, zona era la începutul lunii iulie la fel de aridă ca la începutul lunii august.
Trebuie acţionat cu precauţie extremă, a subliniat Gaidet, menţionând că nouă incendii forestiere din zece sunt cauzate de neglijenţa umană, declanşate de chiştoace aruncate sau de focuri improvizate. Accesul în cele mai multe dintre zonele de pădure din munţi este în prezent interzis. (Agerpres/ FOTO imagine ilustrativă)