Tunisia se teme că o intervenţie militară internaţională în Libia ar putea conduce la exodul a două milioane de refugiaţi
Publicat de Andreea Drilea, 9 februarie 2016, 15:23
O eventuală intervenţie militară internaţională în Libia ar conduce la exodul a peste două milioane de refugiaţi, majoritatea urmând să ajungă iniţial în Tunisia, avertizează un analist tunisian, citat marţi de agenţia EFE.
Tunisia s-a mai confruntat cu un val masiv de refugiaţi şi în anul 2011, în timpul rebeliunii armate împotriva fostului preşedinte libian Muammar Gaddafi. Atunci, peste un milion de refugiaţi de 65 de naţionalităţi au ajuns pe teritoriul tunisian. Mulţi dintre aceştia se află în continuare în Tunisia, unii în taberele de refugiaţi, în timp ce alţii se descurcă pe cont propriu. Majoritatea libienilor care au fugit la avea vreme de teama bombardamentelor NATO şi a represaliilor armatei lui Gaddafi locuiesc în prezent în capitala Tunis sau în oraşele de pe coasta Mediteranei, cum ar fi Sousse.
Pe de altă parte, un nou val masiv de refugiaţi veniţi din Libia ar spori şi riscurile infiltrărilor jihadiste, Tunisia confruntându-se deja cu pericole teroriste majore, după cum au arătat şi atentatele de anul trecut, soldate cu moartea a 60 de turişti străini şi a 12 membri ai forţelor de ordine tunisiene.
La aproape patru ani şi jumătate de la rebeliunea împotriva lui Gaddafi, Libia are două guverne paralele, fiecare fiind aliat cu grupări armate care-şi dispută supremaţia. Capitala Tripoli a fost cucerită anul trecut de coaliţia de miliţii islamiste Fajr Libya (Zorii Libiei), care a instalat propriul executiv şi a păstrat legislativul ce ar fi trebuit să-şi încheie activitatea după alegerile din luna iunie 2014, iar executivul şi legislativul recunoscute pe plan internaţional s-au refugiat în estul extrem al ţării.
Aceste forţe au acceptat la sfâşitul anului trecut, sub presiunea comunităţii internaţionale, să formeze un guvern de uniune naţională, dar primul cabinet, anunţat în 19 ianuarie, fost respins de parlamentul din est.
În acest timp, profitând de anarhia din ţară, jihadiştii grupării Statul Islamic (SI), care pierd tot mai mult teren în Siria şi Irak, găsesc în Libia un loc de refugiu, mai ales în zona oraşului Sirta. Potrivit estimărilor internaţionale, în prezent pe teritoriul libian ar fi circa 5.000 de combatanţi jihadişti.
Prin urmare, în condiţiile în care libienii nu reuşesc să ajungă la o înţelegere pentru restabilirea autorităţii în ţară, este evocată tot mai mult posibilitatea unor raiduri aeriene împotriva jihadiştilor şi în Libia, după modelul celor din Siria, deşi responsabilii occidentali au respins deocamdată în declaraţiile oficiale o asemenea posibilitate.
(Agerpres/FOTO arhivă antena3.ro)