Turcia amenință că anulează înțelegerea cu UE pentru controlul migrației dacă nu sunt ridicate vizele
Publicat de , 3 noiembrie 2016, 14:38
Turcia va anula înțelegerea cu Uniunea Europeană pentru controlul afluxului de migranți și refugiați dacă autoritățile de la Bruxelles nu garantează că până la sfârșitul anului cetățenii turci vor putea călători fără viză în țările membre UE, a afirmat ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu.
Afirmația făcută de demnitarul turc vine ca răspuns la o declarație a vicepreședintelui Parlamentului European Alexander Graf Lambsdorff, care a afirmat ieri că un acord cu Turcia în privința vizelor nu va fi încheiat nici măcar în 2017 din cauza îngrijorării europenilor cu privire la epurările la scară largă efectuate de guvernul turc după tentativa de puci eșuată la 15 iulie.
Guvernul de la Ankara s-a angajat la începutul anului să reaccepte migranți sau refugiați expulzați de țările europene în schimbul a 3 miliarde de euro, fonduri pentru programe de dezvoltare, și posibilitatea ca cetățenii turci să călătorească fără vize în UE.
Însă, pentru că UE a amânat data ridicării vizelor pentru cetățenii turci din cauza legislației stricte împotriva terorismului și acuzații cu privire la nerespectarea drepturilor omului de către autoritățile din Turcia, Cavusoglu a declarat că guvernul turc își pierde răbdarea.
Oficialul a apărat legislația de combatere a terorismului și prelungirea stării de urgență în Turcia și a comparat politica Ankarei cu situația din Franța după seria de atentate teroriste din 2015 și 2016.
„Dacă unele țări europene își intensifică legislația de combatere a terorismului și îi cer Turciei să o relaxeze pe a sa, oamenii vor înțelege că nu mai combatem terorismul cu aceeași intensitate”, a precizat Cavusoglu, adăugând că țara sa luptă împotriva organizației jihadiste Statul Islamic, împotriva organizațiilor kurde și împotriva celor care au pus la cale lovitura de stat.
În timp ce Turcia negociază cu UE ridicarea vizelor pentru cetățenii săi, armata sa se află în mijlocul unei operațiuni terestre în nordul Siriei, unde luptă împotriva grupării SI împreună cu grupări rebele, în timp ce încearcă să reducă influența grupărilor paramilitare kurde.
O zonă sigură garantată de Turcia în nordul Siriei ar trebuie să le ofere încredere refugiaților să se întoarcă, a spus Cavusoglu subliniind că aproximativ 5.000 de sirieni s-au întors la Jarablus după ce a fost eliberat.
„Alte state își doresc ca refugiații să nu ajungă să le ceară găzduire. Dacă refugiații au la dispoziție o zonă de siguranță, Europa ar răsufla ușurată,” a mai spus ministrul de externe turc.(Agerpres/foto epoch times romania)