Turcia susţine că un nou val de refugiaţi sirieni se va îndrepta spre Europa
Publicat de , 23 octombrie 2015, 19:14 / actualizat: 27 mai 2023, 10:16
Turcia se pregăteşte pentru zeci de mii de refugiaţi suplimentari din Siria, în contextul în care forţele guvernamentale siriene şi avioanele de război ale Rusiei bombardează zonele controlate de rebeli, iar oficiali turci spun că mulţi dintre aceşti noi aspiranţi la azil vor încerca să ajungă ilegal în Europa, relatează Reuters.
Trupele guvernamentale siriene şi aliaţii lor, susţinuţi de avioanele ruseşti, au lansat săptămâna trecută o ofensivă împotriva rebelilor la Alep, unde încă se mai află două milioane de persoane.
O altă ofensivă în provincia Hama, la sud-vest de Alep, a determinat de asemenea strămutarea a zeci de mii de persoane, potrivit reprezentanţilor organizaţiilor umanitare. Estimările privind numărul total al persoanelor dislocate variază între cifra de 30.000, avansată de Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), şi 100.000.
Reprezentanţi ai guvernului turc şi ai UNHCR au spus că nu există încă semnale privind un număr mare de persoane din Alep sau din împrejurimi care să fi ajuns în Turcia, dar că aceasta este doar o chestiune de timp.
‘Ne pregătim echipele pentru o nou val (de imigranţi). Avem bucătării mobile, pachete cu mâncare’, a spus Kerem Kinik, vicepreşedinte al Semilunii Roşii din Turcia.
Situaţia s-a înrăutăţit de la lansarea atacurilor aeriene de către Rusia în urmă cu trei săptămâni, a adăugat el.
‘Aceasta a afectat partea sudică şi cea estică din Alep. Circa 70.000-80.000 de persoane şi-au părăsit locuinţele şi acum încearcă să găsească un loc sigur’, a declarat el pentru Reuters.
Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a afirmat joi că există ‘indicii puternice’ conform cărora un nou val migrator porneşte de la Alep şi şi-a reiterat apelul privind crearea unei ‘zone sigure’ în Siria pentru a-i proteja pe civili, o idee fără prea mare susţinere la nivel internaţional.
Amin Awad, director pentru Orientul Mijlociu al UNHCR, a declarat că atacurile aeriene ale Rusiei şi intensificarea luptelor în jurul oraşului Alep au contribuit la ‘dinamica strămutărilor’, circa 30.000 de persoane părăsindu-şi locuinţele, dar că până acum acestea nu au avut un rol foarte mare în exodul refugiaţilor.
Kinik şi un diplomat occidental au spus că refugiaţii ar putea, totuşi, fi împiedicaţi să ajungă la graniţa turcă din cauza luptelor de pe traseul lor.
UNHCR nu a identificat până acum ‘o mişcare semnificativă’ pe la frontiere în urma ostilităţilor, a declarat purtătoarea de cuvânt a UNHCR, Melissa Fleming.
Un oficial guvernamental de rang înalt a declarat că Turcia, care este un oponent al preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi care a fost revoltată de intervenţia Rusiei în sprijinul acestuia, se aşteaptă la noi mişcări de refugiaţi deoarece atacurile aeriene ale Rusiei au avut ca ţinte părţi relativ stabile din Siria, unde se adăposteau civili.
Însă, potrivit lui Kinik şi oficialului guvernamental, mulţi dintre aceşti imigranţi vor încerca să ajungă în Europa, în timp ceTurcia şi partenerii săi europeni se luptă să destructureze reţelele de trafic de persoane.
‘Îngrijorarea noastră este profilul în schimbare al refugiaţilor. Imigranţii care veneau în Turcia până acum sperau să se întoarcă şi considerau Turcia un adăpost temporar’, a spus oficialul, care a cerut să rămână sub protecţia anonimatului.
Turcia ‘a devenit acum loc de tranzit. Destinaţia finală este Europa, de aceea trebuie luate măsuri pentru a restabili calmul în Siria. Nu prea are sens încercarea de a ataca simptomele fără a rezolva problema principală’, a spus el.
Turcia se află sub presiunea Uniunii Europene, la care aspiră să adere, de a face mai mult pentru a-i ţine pe refugiaţi pe teritoriul său şi de a ajuta la limitarea celui mai mare val migraţionist din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial. UE a propus un ajutor financiar şi accelerarea discuţiilor privind aderarea Turciei la UE în speranţa de a obţine sprijinul Ankarei.
Însă această ţară găzduieşte deja peste 2,2 milioane de refugiaţi şi, chiar dacă a spus că vrea o finanţare mai mare, premierul Ahmet Davutoglu a precizat luni că nu ar trebui să existe aşteptări ca Turcia să se transforme într-o ‘tabără de concentrare’ pentru refugiaţi. (Agerpres/ FOTO mondonews.ro)