Ucraina sărbătoreşte 24 de ani de independenţă, pe fondul recrudescenţei ostilităţilor în estul prorus
Publicat de Andreea Drilea, 24 august 2015, 11:00 / actualizat: 24 august 2015, 12:05
Situaţia s-a tensionat în ultimele 24 de ore în estul Ucrainei, în contextul în care fosta republică sovietică marchează luni 24 de ani de la declararea independenţei, ca urmare a destrămării URSS, relatează agenţiile de presă ucrainene.
În cursul serii de duminică, începând cu ora 18:00 şi până la miezul nopţii, s-au înmulţit tirurile cu tunuri de artilerie şi mortiere cu calibrul de peste 100 de mm, contrar acordurilor de la Minsk, susţine serviciul de presă al armatei ucrainene angrenate în conflictul din estul separatist.
Rebelii au deschis de mai multe ori focul din mortiere cu calibrul de 120 mm asupra poziţiilor trupelor guvernamentale de lângă localităţile Avdeevka, Troiţkoe, Verhnetoreţk şi Opâtnoe.
De două ori, în decurs de o oră (21h00-22h00), separatiştii au tras cu tunuri de artilerie de 152 de mm, cu mortiere şi grenade lansate asupra poziţiilor ucrainene de lângă localitatea Krasnogorovka.
Spre miezul nopţii, tiruri de artilerie de acelaşi calibru au vizat poziţii ale armatei ucrainene de lângă Avdeevka şi Slavnoe (regiunea Doneţk).
Şi în regiunea Lugansk, celălalt fief separatist din zona de conflict, rebelii au deschis focul din artileria grea (de calibru 152 mm) asupra poziţiilor militarilor ucraineni în perimetrul localităţii Bolotnoe.
De altfel, în ultimele 24 de ore, rebelii separatişti proruşi au încălcat de 82 ori armistiţiul – de 18 ori a recurs la artilerie, de 40 de ori la mortiere şi o dată la rachetele ‘Grad’.
La Kiev, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, împreună cu întreaga sa familie, a participat luni dimineaţă la o ‘Rugăciune pentru Ucraina’, în contextul în care fosta republică sovietică se confruntă cu un conflict separatist în est – alimentat de Rusia – şi cu o situaţie economică foarte gravă.
Liderii bisericilor din Ucraina şi ai unor organizaţii religioase au rostit rugăciuni, cu ocazia Zilei Independenţei, pentru statul ucrainean, în cadrul unei ceremonii organizate la catedrala Sofia din Kiev.
Festivităţile ocazionate de această sărbătoare au inclus şi o scurtă defilare în Piaţa Kreşciatic din centrul capitalei ucrainene, la care au participat 2.300 de militari, dintre care mulţi au primit botezul focului în luptele din estul separatist al ţării. Autorităţile ucrainene au decis să nu organizeze o paradă militară anul acesta, limitându-se la o modestă defilare denumită ‘Marşul independenţei’, fără implicarea tehnicii militare.
Manifestaţiile din piaţa centrală a Kievului vor continua până seara târziu, în cursul după-amiezii fiind programate concerte cu formaţii şi cântăreţi celebri autohtoni.
Imediat după festivităţile ocazionate de Ziua Independenţei Ucrainei, preşedintele Petro Poroşenko va pleca luni după-amiază la Berlin pentru negocieri cu cancelarul german Angela Merkel şi şeful statului francez, Francois Hollande, privind continuarea soluţionării paşnice a conflictului armat din unele zone ale regiunilor Doneţk şi Lugansk.
(Agerpres/FOTO arhivă ordineazilei.ro)