UE, reguli de certificare pentru securitatea rețelelor 5G
Publicat de , 16 aprilie 2021, 05:28 / actualizat: 16 aprilie 2021, 9:10
Uniunea Europeană va avea reguli de certificare pentru a asigura securitatea rețelelor 5G.
Această tehnologie, precum și locul din care provine sistemul, rămâne o chestie controversată, în contextul în care mai multe state europene au renunțat să mai cumpere aparatură de la companii din China, pe fondul unor scandaluri de spionaj tehnologic și avertizărilor repetate ale SUA că statele care folosesc tehnologie chineză se expun la vulnerabilități.
În plus, săptămâna viitoare este așteptată propunerea Comisiei Europene pe tema unui regulament de utilizare a inteligenței artificiale, cu restricții pentru companiile mai ales din afara Uniunii care nu respectă anumite criterii legate de drepturile omului.
Reporter: Agenția Uniunii pentru Securitate Cibernetică va pregăti o schemă europeană de certificare în materie de securitate cibernetică pentru rețelele 5G, care are ca scop să ofere răspunsuri în fața riscurilor care decurg din vulnerabilitățile tehnice ale rețelelor.
Comisia Europeană argumentează că certificarea joacă un rol esențial în creșterea încrederii, dar și a securității produselor și serviciilor digitale.
Executivul atrage atenția că în acest moment, în Europa există diverse certificări de securitate pentru produse IT, inclusiv pentru rețele 5G, iar o schemă unică de certificare valabilă în toată Uniunea ar face mai simplu pentru companii să facă tranzacții comerciale, iar pentru consumatori să înțeleagă calitățile de securitate ale unui produs sau ale unor servicii.
Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a declarat că securitatea trebuie să fie în centrul dezvoltării tehnologiei 5G, iar o certificare unică europeană în combinație cu alte tipuri de măsuri în domeniul 5G sprijină efortul Uniunii de a optimiza securitatea în domeniu și pentru a rezolva vulnerabilitățile.
Şi șeful Agenției, Juhan Lepassaar, a explicat că certificarea unică europeană este următorul pas logic în aplicarea strategiei Uniunii pentru securitate cibernetică, în așa-numita decadă digitală.
De altfel, cererea Comisiei Europene pentru realizarea unei scheme de certificare este în conformitate cu actul privind securitatea cibernetică, cel care stabilește cadrul legal, iar Executivul urmează în curând se adoptă programul Uniunii pentru certificarea de securitate cibernetică.
Actul privind securitatea cibernetică a fost adoptat în 2019 și prevede crearea de certificate pentru a facilita comerțul și a reduce fragmentarea dată de actualele scheme în domeniu. Astfel, certificarea unică va fi recunoscută în toate statele membre și va înlesni activitățile de comerț în afara Uniunii a companiilor europene.
Întreaga chestiune a rețelelor 5G a fost în topul dezbaterilor din ultimii ani în Uniune, după ce s-au înmulțit cazurile de activități cel puțin suspecte ale unor companii controlate de guvernul comunist de la Beijing.
A fost vorba, de exemplu, de cazuri de spionaj sau furt intelectual de tehnologii avansate.
În paralel, Statele Unite au fost foarte active public cu avertizări privind riscul pe care îl poate reprezenta pentru țările europene achiziționarea de tehnologie chineză 5G pentru cele mai importante infrastructuri.
(Rador/FOTO radioiasi.ro)