UE vrea să îşi asigure alte 300 de milioane de doze de vaccin Pfizer
Publicat de , 5 ianuarie 2021, 17:46
Uniunea Europeană negociază cu firmele Pfizer şi BioNTech un acord care ar putea să îi dubleze stocurile de vaccin împotriva coronavirusului, în condiţiile în care ţările se grăbesc să imunizeze un număr suficient de mare de persoane pentru a contracara reapariţia virusului, transmite Bloomberg.
Potrivit unor surse din apropierea discuţiilor, noul contract ar urma să includă 100 de milioane de doze din vaccinul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech, precum şi o opţiune pentru alte 200 de milioane de doze.
Demersurile UE de a-şi asigura noi doze din vaccinul Pfizer vin la o săptămână după ce Comisia Europeană a decis să îşi exercite o opţiunea de care dispunea pentru pentru a cumpăra o cantitate suplimentară de 100 de milioane de doze din vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de Pfizer şi BioNTech. Comisia Europeană a comandat deja 200 de milioane de doze din acest vaccin.
Dacă va fi încheiat un nou acord, numărul total de doze de vaccin Pfizer aflate la dispoziţia UE va ajunge la 600 de milioane, adică un număr suficient pentru a vaccina două treimi din populaţia blocului comunitar pe baza unui regim de două doze.
Deşi UE a semnat acorduri de furnizare cu mai multe companii care urmează să îi furnizeze aproape două milioane de doze, doar vaccinul Pfizer-BioNTech a fost aprobat până acum de Autoritatea europeană de reglementare din domeniul medicamentelor. O decizie similară ar urma să fie emisă miercuri pentru vaccinul dezvoltat de compania americană Moderna Inc. UE are deja un contract pentru 160 milioane de doze de vaccin Moderna.
‘Avem discuţii cu privire la modul în care putem furniza noi doze de vaccin din Europa şi pentru Europa în acest an’, a declarat directorul general de la BioNTech, Ugur Sahin.
Bloomberg precizează însă că deocamdată nu s-a ajuns la un acord, iar numărul final de doze ar putea să sufere modificări.
În total, UE a semnat acorduri pentru 1,3 miliarde doze de vaccin cu companiile Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca/Oxford, Sanofi/GSK şi CureVac, beneficiind şi de opţiuni pentru a achiziţiona alte 660 milioane de doze. Însă testele clinice pentru vaccinurile dezvoltate de AstraZeneca şi Sanofi au întâmpinat întârzieri, iar vaccinul dezvoltat de CureVac nu a ajuns încă în etapa testelor.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)