Un sfert de secol de film european
Publicat de Andreea Drilea, 1 decembrie 2021, 11:02
În acest context (încă) ieşit din comun şi dificil, cea de-a 25-a ediţie a Festivalului Filmului European, una extrem de concentrată, se desfăşoară hibrid, în cinema (la Elvire Popesco între 10-12 decembrie) şi în spaţiul online (pe eventbook.ro, între 15-18 decembrie).
25.FFE vine cu o selecţie de 4 filme europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii, dar şi cu dialoguri live cu realizatori şi critici de film.
Punând accentul pe ‘necesitatea’ filmului documentar, The Monopoly of Violence (Quinzaine des Realisateurs – Cannes 2020) si Walchensee Forever (Berlinale 2020) propun două direcţii de investigaţie: pe de o parte, chestionarea legitimităţii forţei de control şi represiune în relaţia stat-cetăţean, şi pe de alta, explorarea istoriei personale şi a moştenirii familiale a cinci generaţii de femei. Completând spotlight-ul festivalului asupra relaţiilor umane, To the Moon (Giornate degli Autori – Veneţia 2020) străbate întregul mapamond şi memoria colectivă a arhivelor de film, a literaturii şi a muzicii, rezultând o odă poetică adusă lunii şi impactului pe care aceasta îl are asupra vieţii noastre.
Cireaşa de pe tortul aniversar 25.FFE este oferită de mult-aşteptatul The French Dispatch (Cannes 2021), adunând o distribuţie remarcabilă (Tilda Swinton, Timothee Chalamet, Frances McDormand, Lea Seydoux) în imaginarul francofil al lui Wes Anderson.
Festivalul de Film European sărbătoreşte cea de-a 25-a ediţie cu o selecţie concentrată de filme ce aduc în centrul atenţiei conexiunile profunde care ne leagă unii de ceilalţi. În realitatea de astăzi, plină de incertitudini şi diviziuni sociale, FFE propune o înţelegere mai profundă a umanităţii noastre, prin experienţe cinematografice impresionante, ce s-au bucurat de un ecou deosebit în circuitul internaţional al festivalurilor de film de anul trecut. Oferind perspective incitante asupra unor aspecte esenţiale ale vieţii noastre (familia, politica, arta), festivalul ne reaminteşte cât de importante sunt coeziunea şi empatia, mai cu seamă în perioada capricioasă pe care o traversăm. În plus, în această ediţie aniversară invităm publicul să revină în sălile de cinema (respectând, desigur, măsurile de siguranţă), pentru a se bucura de filme în condiţiile de vizionare pe care acestea le merită cu adevărat’, Andrei Tănăsescu, directorul artistic al 25.FFE
‘Suntem fericiţi că am reuşit, în ciuda tuturor instabilităţilor şi incertitudinilor de orice natură să organizăm şi în 2021 o ediţie (de esenţă tare) a Festivalului Filmului European. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără ajutorul capital primit de la partenerul nostru, Reprezentanţa Comisiei Europene în România. Astfel, vom sărbători această ediţie aniversară importantă – fizic, împreună cu cinefilii din Bucureşti, la cinema, dar extindem şi accesul publicului din ţară la acest conţinut extrem de valoros printr-o sesiune de vizionări online şi sperăm să ajungem la cât mai mulţi spectatori’, Anca Hrab, coordonator FFE, ICR.
Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul financiar al Reprezentanţei Comisiei Europene în România, în parteneriat cu EUNIC România, Institutul Francez, Goethe-Institut Bucureşti şi Ambasada Irlandei în România.
(Comunicat de presă/Foto Festivalul Filmului European, ffe.ro)