Un vaccin bivalent de la Moderna, care ţinteşte atât Omicron, cât şi tulpina originală, aprobat în Marea Britanie
Publicat de Andreea Drilea, 15 august 2022, 18:24
O nouă generaţie de vaccin împotriva COVID-19 de la Moderna, care ţinteşte atât varianta Omicron, cât şi tulpina originală a coronavirusului, şi care ar putea fi administrată doar o dată pe an, a fost aprobată pentru utilizare la adulţi în Marea Britanie, a anunţat laboratorul american, precizând că este vorba despre o premieră la nivel mondial, relatează AFP şi dpa.
Această versiune a vaccinului constă într-o doză de rapel ‘bivalentă’, care vizează atât varianta Omicron, cât şi tulpina originală a SARS-CoV-2, şi ‘provoacă un răspuns imunitar puternic’ împotriva ambelor variante, inclusiv a subvariantelor Omicron BA.4 şi BA.5, a declarat Agenţia de Reglementare a Medicamentelor şi a Produselor Medicale (MHRA) din Marea Britanie.
‘A fost aprobată pentru doze de rapel pentru adulţi de către MHRA, care a concluzionat că îndeplineşte standardele de siguranţă, calitate şi eficacitate ale autorităţilor de reglementare din Regatul Unit’, a precizat agenţia într-un comunicat.
Efectele secundare observate sunt ‘de obicei uşoare’ şi similare cu cele observate la variantele anterioare ale serului, se precizează în comunicat.
‘Ceea ce ne oferă acest vaccin bivalent este un instrument mai clar în cutia noastră de instrumente pentru a ne ajuta să ne protejăm împotriva acestei boli, pe măsură ce virusul continuă să evolueze’, a declarat directoarea MHRA, June Raine.
Directorul medical al Moderna, dr. Paul Burton, a declarat anterior că noul vaccin poate creşte anticorpii unei persoane la niveluri atât de ridicate încât administrarea sa poate fi necesară doar anual.
La rândul său, directorul general al Moderna, Stéphane Bancel, a subliniat ‘rolul important’ pe care îl poate juca această ‘noua generaţie’ de vaccin în protecţia împotriva COVID-19.
El a subliniat că Marea Britanie a devenit astfel prima ţară care a aprobat un vaccin bivalent care vizează şi varianta Omicron, devenită cea mai răspândită în Europa.
(AGERPRES/Foto radioiasi.ro)