UNESCO: Patrimoniul ucrainean trebuie protejat ‘ca un catalizator al păcii’
Publicat de Andreea Drilea, 9 martie 2022, 06:59
Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a solicitat o protecţie sporită a siturilor incluse în patrimoniul cultural ale Ucrainei în cea de-a 12-a zi a brutalei invazii a Rusiei în această ţară, informează marţi DPA.
‘Trebuie să salvăm patrimoniul cultural din Ucraina, ca mărturie a trecutului dar şi ca un catalizator al păcii şi al coeziunii pentru viitor, pe care comunitatea internaţională are datoria să-l protejeze şi să-l conserve’, a declarat Audrey Azoulay, director general al UNESCO.
De la începerea invaziei ruse, săptămâna trecută, UNESCO s-a aflat în contact permanent cu instituţiile ucrainene pentru a evalua situaţia şi pentru consolidarea protecţiei siturilor din patrimoniul cultural.
‘Prima provocare este marcarea siturilor şi monumentelor de patrimoniu cultural şi reamintirea statutului lor special de arii protejate în baza legislaţiei internaţionale’, a spus Azoulay.
Cu ajutorul imaginilor din satelit, UNESCO, al cărui sediu se află la Paris, va observa daunele produse asupra siturilor din patrimoniul cultural din Ucraina.
UNESCO şi-a confirmat, de asemenea, intenţia de a sprijini lucrătorii din domeniul cultural din Ucraina.
Miniştrii Culturii din UE au asigurat luni jurnaliştii şi artiştii ucraineni de sprijin. Într-o declaraţie comună, aceştia au spus că vor susţine profesioniştii din domeniu astfel încât aceştia să poată continua să fie activi şi să se poată exprima în continuare în mod creativ şi liber.
UNESCO a cerut joi Rusiei ‘să înceteze imediat’ atacurile din Ucraina asupra şcolilor, universităţilor, lăcaşurilor de cult, memoriale ale Holocaustului şi infrastructurilor de comunicaţie. Într-un comunicat, UNESCO a anunţat o reuniune extraordinară a Consiliului Executiv în data de 15 martie pentru a evalua consecinţele invaziei ruse. Azoulay a condamnat ‘vehement’ bombardamentele asupra centrelor de educaţie şi a enumerat şapte, printre care Universitatea Naţională Karazin din Harkov. A enumerat de asemenea atacurile asupra şapte oraşe care fac parte din patrimoniul UNESCO, precum Harkov (estul Ucrainei), Liov (vest) capitala Kiev şi Odesa (sud). Organizaţia a deplâns totodată ravagiile produse de bombardamente asupra Harkov, considerat un oraş al muzicii de UNESCO, precum şi asupra centrului oraşului Cernigău, care aspira să fie declarat parte a Patrimoniului Mondial.
Rezidenţii din Liov (vestul Ucrainei) au învelit numeroasele statui din centrul oraşului în burete, folie protectoare şi materiale ignifuge pentru a le proteja de un eventual atac al armatei ruse. Localnicii au depus eforturi pentru a proteja, cu mijloace improvizate, bogata moştenire culturală care i-a adus oraşului Liov înscrierea pe lista patrimoniului mondial UNESCO. AGERPRES