Uniunea Europeană şi Ucraina prelungesc acordul privind transportul rutier până la sfârşitul anului 2025

Publicat de Andreea Drilea, 10 aprilie 2025, 13:49
Comisia Europeană (CE) a anunţat joi că UE şi Ucraina şi-au prelungit acordul privind transportul rutier până la 31 decembrie 2025, pentru a facilita accesul Ucrainei la pieţele mondiale, prin facilitarea tranzitului prin ţările UE şi prin consolidarea legăturilor comerciale cu piaţa blocului comunitar, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
De la punerea în aplicare a acordului la 29 iunie 2022, acesta a stimulat în mod semnificativ comerţul rutier dintre Ucraina şi UE, aducând beneficii ambelor economii.
Datorită prelungirii sale în iunie 2024, s-a înregistrat un nou impuls în ceea ce priveşte comerţul.
‘De la intrarea în vigoare a acordului, importurile UE din Ucraina pe cale rutieră au crescut cu 42% în volum şi cu 28% în valoare, în timp ce exporturile UE către Ucraina au crescut cu 37% în volum şi cu 50% în valoare. Această extindere a schimburilor comerciale subliniază eficacitatea acordului în ceea ce priveşte promovarea cooperării economice dintre UE şi Ucraina’, precizează Executivul comunitar.
Acordul dintre UE şi Ucraina a dat rezultate semnificative de la semnarea sa. În special, exporturile rutiere ucrainene au crescut substanţial, ceea ce a dus la exportul lunar către UE a peste 200.000 de tone suplimentare de mărfuri. De asemenea, importurile ucrainene din UE au crescut cu 200.000 de tone pe lună, a informat Comisia Europeană.
Semnat iniţial la 29 iunie 2022 în urma invadării pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, acordul facilitează accesul Ucrainei la pieţele mondiale, permiţând un tranzit mai uşor prin ţările UE şi consolidând legăturile comerciale cu piaţa blocului comunitar.
La 20 iunie 2024, acordul a fost prelungit până la 30 iunie 2025, cu o dispoziţie privind reînnoirea automată la şase luni, cu excepţia cazului în care una dintre părţi ridică obiecţii cu cel puţin trei luni în avans şi furnizează dovezi clare ale unor perturbări majore ale pieţei sale de transport rutier.
Introdus iniţial pentru a atenua impactul rutelor şi pieţelor de transport pierdute în estul Ucrainei din cauza agresiunii Rusiei, acordul este esenţial pentru sprijinirea culoarelor de solidaritate UE-Ucraina, facilitând transportul de bunuri vitale, cum ar fi combustibilul şi ajutorul umanitar, permiţând în acelaşi timp exporturilor ucrainene, cum ar fi cerealele, minereurile şi oţelul, să ajungă în UE şi în afara blocului comunitar.
Prelungirea din 20 iunie 2024 a introdus măsuri pentru o aplicare mai strictă de către statele membre şi mecanisme de abordare a perturbărilor pieţei, inclusiv un grup de lucru specific pentru monitorizarea conformităţii.
Există un acord similar între UE şi Moldova. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro