(UPDATE) MAE: Românii declaraţi dispăruţi în Alpi sunt în afara pericolului
Publicat de gabrielarotaru, 4 iulie 2022, 15:02
UPDATE, ora 14:53 – Familia din România care a semnalat dispariţia în Alpi, Italia, a trei cetăţeni români a informat ministerul, în urmă cu puţin timp, cu privire la faptul că a fost contactată de către membrii de familie declaraţi dispăruţi, context în care a precizat că persoanele în cauză se află în afara oricărui pericol.
Turiştii români ar fi fost cazaţi în această perioadă într-o locaţie fără acces la mijloace de comunicaţie (reţea de telefonie mobilă şi conexiune la internet). MAE precizează că nu mai sunt, în prezent, alte solicitări sau semnalări privind dispariţia altor cetăţeni români.
MAE, prin Departamentul Consular, Ambasada României la Roma şi Consulatele Generale ale României la Trieste şi Milano, monitorizează permanent evoluţia situaţiei, continuă dialogul cu autorităţile italiene pentru obţinerea unor informaţii actualizate şi este pregătit să acorde asistenţă consulară, conform competenţelor legale. MAE precizează că procedurile de identificare a tuturor victimelor de către autorităţile italiene sunt în desfăşurare.
Incidentul de duminică de la gheţarul Marmolada s-a soldat, conform informaţiilor de până în prezent, cu decesul a şase persoane, rănirea altor nouă, precum şi cu dispariţia mai multor persoane.
MAE reiterează că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Trieste: +39 040 411 652, +39 040 452 8136, +39 040 416 350 şi ale Consulatului General al României la Milano: +39 0240098207, +39 0240074018, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la numărul de telefon de urgenţă al Consulatului General al României la Trieste: +39 340 8821688 şi al Consulatului General al României la Milano: +39 366 108 1444. AGERPRES
UPDATE, ora 12:50 – Ministerul Afacerilor Externe anunţă că, până la acest moment, printre persoanele afectate de prăbuşirea gheţarului Marmolada, din munţii Alpi, Italia, nu au fost identificaţi cetăţeni români, iar căutarea persoanelor dispărute a fost suspendată temporar, din cauza vremii.
Potrivit unui comunicat transmis luni, MAE precizează că s-a autosesizat, prin intermediul Ambasadei României la Roma şi al Consulatelor Generale ale României la Trieste şi Milano, în urma incidentului produs pe 3 iulie la gheţarul Marmolada, soldat cu decesul a 6 persoane, rănirea altor 9, precum şi cu dispariţia mai multor persoane.
Imediat după incident, la nivelul Ambasadei a fost constituită o celulă de criză, iar reprezentanţii misiunii diplomatice şi ai oficiilor consulare au întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile italiene şi unităţile medicale din regiune, în vederea obţinerii unor informaţii oficiale cu privire la cetăţenia, identitatea şi starea de sănătate a victimelor, menţionează MAE.
Conform informaţiilor preliminare obţinute de la autorităţile italiene, până la acest moment, printre persoanele afectate nu au fost identificaţi cetăţeni români, adaugă sursa citată.
MAE mai precizează că procedurile de identificare a victimelor sunt în desfăşurare, iar activităţile de căutare a persoanelor dispărute au fost suspendate temporar, pe fondul condiţiilor meteorologice care nu permit accesul echipelor de salvatori în condiţii de siguranţă.
De asemenea, MAE informează că, până în prezent, la nivelul Ambasadei României la Roma şi al celor două consulate generale din Trieste şi Milano nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară prin intermediul telefoanelor de urgenţă. La nivelul Departamentului Consular din cadrul Centralei MAE a fost recepţionată o solicitare de sprijin din partea unei familii din România.
Reprezentanţii misiunii diplomatice de la Roma şi ai Consulatelor Generale ale României la Trieste şi Milano se află în dialog permanent cu autorităţile italiene pentru obţinerea unor informaţii actualizate şi sunt pregătiţi să acorde asistenţă consulară, conform competenţelor legale.
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Trieste: +39 040 411 652, +39 040 452 8136, +39 040 416 350 şi ale Consulatului General al României la Milano: +39 0240098207, +39 0240074018, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la numărul de telefon de urgenţă al Consulatului General al României la Trieste: +39 340 8821688 şi al Consulatului General al României la Milano: +39 366 108 1444.
UPDATE 10:20 – Operaţiunile de căutare a eventualilor supravieţuitori urmau să fie reluate astăzi după prăbuşirea din cauza caniculei a unei părţi din gheţarul Marmolada, cel mai mare din Alpii italieni, relatează luni AFP.
Purtătoarea de cuvânt a serviciilor de salvare, Michela Canova, a declarat pentru AFP duminică seara că bilanţul victimelor, iniţial de cinci morţi, a crescut la ‘şase victime confirmate’.
De asemenea, există opt persoane rănite, a mai spus ea, fără a oferi detalii cu privire la naţionalitatea victimelor. Potrivit presei italiene, cetăţeni străini se numără printre persoanele surprinse de avalanşă.
La rândul său, preşedintele provinciei Trentino, Maurizio Fugatti, a anunţat duminică că cel puţin şase persoane au murit şi alte cel puţin 14 au fost rănite în avalanşă.
Şeful protecţiei civile din provincia Veneto, Gianpaolo Bottacin, a menţionat pe contul său de Facebook că există persoane ‘dispărute’ în urma tragediei din munţii Dolomiţi, nordul Italiei.
Serviciul Salvamont a activat un număr gratuit pentru a permite semnalarea persoanelor care nu au mai dat niciun semn apropiaţilor după ce au plecat într-o excursie pe gheţar.
Premierul italian Mario Draghi a transmis într-un mesaj pe Twitter ‘cele mai sincere condoleanţe’ familiilor victimelor.
Mai multe elicoptere au fost dislocate imediat pentru a participa la operaţiunile de salvare şi a monitoriza evoluţia situaţiei, însă căutările au fost suspendate la căderea nopţii înainte de a fi reluate luni dimineaţa. Prăbuşirea gheţarului s-a produs a doua zi după un record de temperatură înregistrat în vârful gheţarului, de 10 grade Celsius.
Prăbuşirea gheţarului Marmolada ‘este consecinţa condiţiilor meteorologice actuale, adică a unui episod de caniculă care coincide cu problema încălzirii globale’, a explicat profesorul Massimo Frezzotti, de la catedra de ştiinţe a Universităţii Roma Tre.
‘Din ceea ce se poate vedea în imagini, prăbuşirea a fost semnificativă. Putem observa o cantitate mare de apă deoarece topirea s-a accelerat în Alpi. Am avut o iarnă extrem de aridă, cu un deficit de precipitaţii de 40 până la 50%. Condiţiile actuale ale gheţarului corespund mijlocului lunii august, nu începutului lunii iulie’, potrivit cercetătorului.
Gheţarul Marmolada, supranumit ‘regina Dolomiţilor’, este cel mai mare gheţar din acest lanţ muntos din nordul Italiei, care face parte din Alpi. Situat în provincia Trentino, el dă naştere râului Avisio şi are vedere la Lacul Fedaia. (Agerpres)
Cel puţin şase turişti au murit în Alpii italieni, după ce părţi ale unui gheţar topit de căldură s-au prăbuşit peste excursionişti.
Opt persoane au fost rănite şi câteva zeci sunt date dispărute, iar echipele de salvare reiau azi căutările.
Avalanşa de gheaţă a avut loc pe Marmolata care, la cei 3.343 de metri ai săi este şi cel mai înalt vârf din munţii Dolomiti, o zonă de lanţ din estul Alpilor italieni, care se întinde între regiunile Trento şi Veneto.
Blocul de gheaţă s-a prăbuşit în apropiere de Punta Rocca, pe traseul folosit de obicei de excursionişti şi alpinişti pentru a ajunge în vârf.
Persoanele rănite au fost transportate la spitalele din oraşele Belluno, Treviso, Trento şi Bolzano.
Condiţiile meteorologice sunt bune, dar se menţine un pericol ridicat de alte prăbuşiri, motiv pentru care intervenţiile de căutare şi salvare a supravieţuitorilor, cu cinci elicoptere şi câini, au fost întrerupte pe parcursul nopţii şi vor continua în această dimineaţă.
Din cauza temperaturilor medii în creştere, gheţarul Marmolata a ajuns să se micşoreze în mod constant în ultimele decenii. Pe fondul unui val de căldură cu care se confruntă Italia de aproape o lună, sâmbătă, temperaturile pe masivul Marmolata a fi ajuns până la 10 grade Celsius. (Rador/ FOTO koaha.org/wiki)